Redar na protestu protiv nasilja: Nemamo luksuz da dižemo ruke jedni na druge

Vesti 31. maj 202307:00 33 komentara

"Meni je neverovatno da policija odbija bilo kakvu koordinaciju sa organizatorima protesta, jer oni su ipak tu da vode računa o redu i miru. Oni na taj način učestvuju direktno u potencijalnim neredima i to nije u redu. Zato smatramo da je ostavka ministra policije vrlo opravdana", rekao je redar na protestu Srbija protiv nasilja Ivan Kolarik.

Poslednji protest „Srbija protiv nasilja“ prošao je mirno, ali je grupa mladića posle poziva organizatora da se svi raziđu pokušala da uđe u RTS.

U tome su ih sprečili neki od opozicionih poslanika i redari na protestu. Usred tenzije u Aberdarevoj ulici, neočekivano, povedena je svojevrsna politička debata između jednog mladića i jednog redara na protestu koja je okončana smirivanjem strasti.

Redar sa protesta ispred RTS-a Ivan Kolarik, koji je i član pokreta Ne davimo Beograd, objasnio je da su redarske službe protesta „prepuštene same sebi“, kao i da su oni „i redari, i saobraćajci i policajci“.

„Meni je neverovatno da policija odbija bilo kakvu koordinaciju sa organizatorima protesta, jer oni su ipak tu da vode računa o redu i miru. Oni na taj način učestvuju direktno u potencijalnim neredima i to nije u redu. Zato smatramo da je ostavka ministra policije vrlo opravdana“, rekao je Ivan Kolarik.

Kolarik je pojasnio šta se desilo te noći ispred RTS-a, kao i da je on zapravo u tom trenutku krenuo kući, sve dok nije dobio poziv da se vrati nazad.

„Video sam tu neke mlade ljudi koji su očigledno instruisani, ali je tužno da oni ne razumeju političke procese, kako države funkcioniše, da oni misle da je menjanje vlasti na ulici model. Pokušao sam da shvatim njihovu poruku, da vidim koji je njihov problem i zaista reč mladih se ne čuje. Pokušao sam da im objasnim da menjanje vlasti na ulici podrazumeva i uspostavljanje nove vlasti na ulici, a to je onda seoski vašar, a ne uređena država“, kazao je Kolarik.

On je istakao da ti mladi ne shvataju poimanje države.

„On zna za Dušanov zakonik, on meni pominje Dušanov zakonik. On zna za neku mitsku pravdu buzdovana, ali ništa ne zna o Ustavu i ovlašćenjima predsednika. Pre Dušanovog zakonika možda je trebao da pročita Domanovića, Disa, Nušića pa da može da razume koncept i dane koje živimo“, smatra Kolarik.

Sa druge strane, Ivan Kolarik ističe da te mlade ljude boli nepravda i da oni smatraju da „ako neko krade njihovu državu, krade njihovu mladost, mora biti kažnjen“ i dodaje da je naš problem što se ne bavimo mladima.

„Samo se to radi drugačije, živimo u 21. veku. Nama je Atlagić predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje koji bljuje najgrđe bljuvotine u Skupštini, da je svakog pristojnog čoveka sramota“, kazao je Kolarik.

Takođe, navodi da oni nemaju poverenje ni u političare, ni u institucije, ni u političke partije.

„Možda su oni glasali za neke patriote na izborima, pa onda nakon izbora ti Zavetnici ili patriote su prešli u SNS i oni se osećaju iznevereno, izigrano. Na nama je da im vratimo poverenje u institucije, političke partije. Osetio sam da oni žele pažnju, a u ovakvom društvu to je nemoguće. Ovo je bio neki njihov vapaj“, kazao je redar Kolarik.

On je istakao da je pokušavao da objasni da upad na RTS nije rešenje, kao i da su policajci u civilu sve to posmatrali, ali nisu reagovali.

„Nažalost, ja mislim da su oni instruirani od nekih opskurnih tipova koji su im rekli da je to dobro. Ovo je protest protiv nasilja, taj lanac nasilja se nije prekinuo. Imamo policajca koji je ubio mladića u Priboju kome je kasnije njegova partnerka, takođe policajka, pomogla da pobegne. Nas je svaki dan sve manje i mi nemamo luksuz da dižemo ruku jedni na druge“, zaključio je Kolarik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare