Rediteljka „Vladaoca“: U tužbi se navode lična osećanja, kako to advokat podnosi

Vesti 18. mar 202310:0041 komentara

Rediteljka filma "Vladalac" Jovana Polić izjavila je u Novom danu da se u protivtužbi, koju je protiv nje i koleginice Sanje Lončar podneo predsednik države, a potom i povukao, navodi ono što su "lična osećanja" - bol i strah. "To je još jedan od razloga zbog koga ne možemo da verujemo da je advokat mogao da podnese tužbu u kojoj se navodi ono što su lična osećanja, koja može da ima samo predsednik, a ne njegov advokat", kaže Jovana Polić.

Produkcija JSP je juče saopštila da je predsednik Aleksandar Vučić podneo protivtužbu protiv novinarki Jovane Polić i Sanje Lončar. Nakon toga se oglasio i predsednik na Instagramu i rekao da su ga „jutros obavestili“ da je „po tužbi advokata po generalnom ovlašćenju“ zakazano suđenje protiv autorki filma „Vladalac“ i dodao da će tužba biti povučena. Dodao je i da on nije za 11 godina podneo tužbu protiv nekog novinara i da je to uradio „advokat po generalnom ovlašćenju“.

„Mi ne možemo da znamo da li je advokat povukao tužbu momentalno, predsednik je povukao na Instagramu. Znamo da se na Instagramu u Srbiji takve stvari najbolje rade. Da li je povukao ili ne, znaćemo kada budemo dobili iz suda, kad nam bude stiglo, kao što nam je stigla i protivtužba, jer je Aleksandar Vučić podneo protivtužbu na našu tužbu“, kaže Polić.

Istakla je da ona „apsolutno ne veruje Vučiću“.

Pročitajte još

„Ne znam nikog ko veruje Vučiću da nije imao pojma, odnosno da je juče ujutru obavešten, probudili ga i pravo iz kreveta saznao kako je on sam tužio neke novinare. Prvo, mi nismo neki novinari, ta vrsta omalovažavanja koju je pokušao da pokaže i ovog puta prema nama, prema građanima ove zemlje, prema onima koji nemaju strah je bila evidentna i juče, to je ono što ostavlja gorak ukus u ustima, bez obzira što izgovara da on nije tužio i neće tužiti novinare. On jeste čovek koji se izdaje za osobu koja zna sve najbolje, sve najbolje radi, nosilac je jedne od najviših funkcija, uz sve to, on je u tu funkciju objedinio sve ostale. Ako on ne može da kontroliše ono što u njegovo ime i za njegov račun rade advokati, onda bi bilo logično da se pitamo šta je ono što Vučić radi za ovu zemlju i za građane ove zemlje“, kaže ona.

Kako je rekla, „ne kaže da neće povući tužbu“.

„To ćemo videti, razne stvari je Vučić izgovarao pa se nisu obistinile, ne tvrdim ni da hoće, ni da neće. Šta je bio motiv za podnošenje, a šta za povlačenje, to bi valjalo pitati, ako ikad neko od nas stigne do Aleksandra Vučića, a da na pitanje ne odgovara rezignirano, besno, cinično, a do tad možemo da nagađamo šta su motivi. Nekako je juče delovalo da je odjek u javnosti bio taj koji je uzrokovao njegov odgovor, možda i grešim“, kaže.

Ipak, kaže da su se „malo razočarale samo zbog jedne stvari“.

„Ja sam verovala da ćemo se naći nekad u tom sudu, pa da ćemo uspeti makar neko pitanje da postavimo Vučiću koje nije naručeno“, kaže.

Dodaje da „ne mogu ni da nagađaju šta se desilo juče“.

„On je podneo protivtužbu, to će ostati zabeleženo i ako bude povukao, odustao od te tužbe, to apsolutno ne znači da on nije nas tužio i da to ne ostaje u istorijskim spisima, da je jedan aktuelni predsednik države koja se izdaje za demokratsku tužio novinare“, kaže ona.

Objasnila je i zašto se radi o protivtužbi.

„Nakon emitovanja „Vladaoca“ 2020. godine, nakon dve emisije, objavljeno je u naredne dve nedelje, dok nije počelo ludilo sa koronom, više od 1.000 napadačkih tekstova, TV priloga, emisija, gostovanja u različitim režimskim medijima, svemu tome prethodile su reči Vučića, koji je danima u različitim medijima pokušao da nas diskredituje, što uvredama, ono što je bilo najgore, iznošenjem, da budem pristojna, ogromnog broja neistina, od toga ko nas finansira, šta su razlozi… Mi smo tada još najavili da ćemo posle jedne užasne naslovne strane Informera, koja je bila inspirisana onim što je govorio Vučić, tužbe i protiv Vučića, podneli smo je, on tada nije osetio ni strah, ni bol, ni bilo šta, nego tri godine od emitovanja serijala, a više od dve godine od podnošenja te tužbe, tada je nama stigao ovaj odgovor kako je osetio bol, strah i sve ostalo, što su lična osećanja. Pa je to još jedan od razloga zbog koga ne možemo da verujemo da je advokat mogao da podnese tužbu u kojoj se navodi ono što su lična osećanja, koja može da ima samo predsednik, a ne njegov advokat“, kaže Jovana Polić.

Komentari

Vaš komentar