Postavljeni kontejneri za glasanje na severu Kosova, direktori škola odbili da ustupe prostorije

Vesti 20. apr 202421:24 12 komentara
N1

Prištinske vlasti postavile su u Zubinom Potoku kontejnere kao alternativne biračke centre na sutrašnjem glasanju o smeni gradonačelnika te opštine. Slični kontejneri biće postavljeni na još dva mesta u Zubinom Potoku, prenosi RTK.

Odluka o postavljanju kontejnera doneta je pošto su direktori 33 škole na severu KiM odbili da ustupe školske prostorije za održavanje glasanja.

Priština u nedelju u četiri opštine na severu KiM organizuje glasanje o smeni gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko tri odsto albanskih birača, pošto su Srbi bojkotovali te izbore.

Srbi su i sada najavili bojkot glasanja za smenu, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

Na lokalnim izborima na severu KiM koji su održani u aprilu prošle godine, takođe su bili postavljeni kontejneri u kojima se glasalo. Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.566, od kojih samo 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare