Refundacija za privatne vrtiće: Da li su deca u vrtićima važna za Skupštinu Beograda

Vesti 06. nov 202319:16
Shutterstock/Fotogestoeber

Roditelji dece koja idu u privatne vrtiće podneli su peticiju sa više od 11.000 potpisa u kojoj se traži vraćanje stare odluke Skupštine grada o refundacji i da se prekine sa politikom diskriminacije. U Skupštini grada rekli su da nema roka za odgovor, jer se posle raspuštanja Skupština bavi samo hitnim stvarima.

Roditelji čija deca pohađaju private vrtiće u Beogradu podneli su peticiju Skupštini grada Beograda u kojoj se traži poništavanje gradske odluke kojom se reguliše refundacija.

U peticiji koju je potpisalo više od 11.000 roditelja traži se da se poništi sporna odluka Skupštine grada iz septembra (72/23) kojom su, kako navode, deca iz privatnih vrtića diskriminisana, jer su suprotno dotadašnjoj praksi roditelji u obavezi da plaćaju u slučaju da su im deca bolesna i ne dolaze u vrtić. Ova odluka je u suprotnosti sa ranijom (41/23) u kojoj se ovo ne pominje, a prema kojoj su roditelji i sklopili ugovor sa privatim vrtićima početkom septembra.

Roditelji smatraju da retrokativna primena takođe nije fer, pogotovo jer je ukinuta većina povlastica. Ovu peticiju nisu hteli odmah da prime u Skupštini grada.

„Na početku nisu hteli da prihvate jer piše Skupština grada, a trebalo je da glasi na Privremeni organ Skupštine Beograda. Ipak, posle su je primili, ali roka za odgovor nema“, kaže za N1 majka Ana Boromisa.

Kako kaže u Skupštini grada su rekli da rade samo hitne stvari, bez objašnjenja da li je peticija roditelja, odnosno ceo ovaj slučaj hitan ili ne.

„Nisu nam rekli da li smo hitni ili ne. Ne znamo onda ni šta je sa najavom gradonačelnika da će od decembra povećati sumu za refundaciju. Ne znam kako će i da li će moći da donesu odluku kako je najavljeno“, pita se Ana Boromisa.

Povezane vesti

Ona kaže kaže da delu roditelja, među kojima je i ona, još nije isplaćena refundacija za septembar.

„Sada je već vreme da dobijemo novac za oktobar, a mi nismo dobili ni dinar za septembar“.

Ana Boromisa najavljuje da će tokom ove nedelje inicijativa biti predata Ustavnom sudu Srbije zbog ocene ustavnosti.

Gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić je u aprilu ove godine u uskršnjem intervjuu za TV Pink izjavio da će od 1. septembra vrtići u Beogradu biti besplatni za svu decu. Međutim, u letošnjoj odluci Skupštine grada i sekratrijata za mlade umesto besplatnog vrtića, našla se suma 28.140 dinara, koliko je prema Rešenju o utvrđivanju iznosi ekonomska cena programa i vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama.

Najnovijom odlukom, naknada za dane odsustva deteta, bilo ono opravdano ili ne, priznaje se samo u iznosu od 50 odsto od dnevnog iznosa, čime se deca dikriminišu jer su bolesna.

Sredinom oktobra Šapić je rekao da će Grad Beograd od 1. decembra isplaćivati po 33.000 dinara subvencija za svu decu koja idu u privatne predškolske ustanove. On je tada najavio kako će od tada novac biti isplaćivan direktno vrtićima.