Reklame za vakcinalni turizam u Srbiji – prevara, imunizacija samo uz poziv

Vesti 10. apr 202119:21 > 20:1920 komentara
Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski

Da li je u Srbiji, u nedostatku pravog, u povoju vakcinalni turizam? Na društvenim mrežama pojavile su se reklame, pre svega namenjene građanima Italije i Turske, u kojima se nudi organizovani dolazak u Beograd, između ostalog - i na vakcinaciju. Nadležni demantuju da je tako nešto moguće, a kažu i da će stranci doći na red tek kada budu vakcinisani svi građani Srbije koji to žele.

Ako čitate i razumete italijanski – dolazak i vakcinacija u Srbiji će vas koštati 324 evra, a u ponudi su Fajzerova i Modernina vakcina, od koje, doduše, do sada nije stigla ni jedna jedina doza. Ako, pak, znate turski – cena je 799 evra, a uključuje dve doze Fajzerove vakcine, transport i boravak u hotelu sa 4 zvezdice. Sve to reklamira ista agencija iz Turske, a na koju je prvo reagovala ambasada Srbije u Turskoj.

„Na osnovu velikog broja prijava, obaveštavamo strane državljane koji su svoju zainteresovanost za vakcinisanje u Srbiji iskazali putem eUprave, da bez dobijanja poziva i potvrde sa terminom i lokacijom za vakcinisanje, ne dolaze sami na punktove jer neće biti prihvaćeni“, navela je ambasada.

Isto za N1 potvrđuje i direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović, koji tvrdi da se trenutno u Srbji vakcinišu isključivo stranci sa dozvolom boravka, jer više nema opcije kao pre dva vikenda, kada su se stranci vakcinisali bez poziva.

„“Može da bude internet šala, ali može da bude i opasna internet prevara i provokacija. Dakle, još jednom upozorenje stranim državljanima – nijedna agencija vas ne može dovesti u Srbiju na vakcinaciju. Postupak prijave za vakcinaciju ili preko portala elektronske uprave ili putem kontakt centra“, objasnio je Jovanović.

Screenshot

Ima li istine u ponudi sa interneta, pokušali smo da proverimo i direktnim kontaktom. Na pozive niko nije odgovarao, kao ni na mejlove. Odgovorili su nam na poruku na turskom jeziku, tvrdeći da bez problema obezbeđuju vakcinaciju u Beogradu.

Ali, u jednom trenutku – prestali su da se dopisuju… Nekoliko sati kasnije – oglasili su se na instagramu – u jednoj objavi kažu da se zbog velikog interesovanja više nije moguće prijaviti za vakcinalni turizam u Srbiji, a u drugoj se ograđuju i kažu da aranžman podrazumeva turistički borvak, a da za vakcinu ne mogu da garantuju.

„Na osnovu onoga što sam mogao da shvatim, radi se o klasičnim prevarantima, koji pokušavaju da na taj način prevare ljude i da im uzmu novac. Oni se naslanjaju na ponude koje su realne i koje su istinite, ali one koštaju zaista veoma mnogo, a to je taj vakcinalni turizam u Ujedinjene Arapske Emirate i u Katar, a ta tarifa je između 40 i 45 hiljada evra“, objasnio je novinar iz Rima Željko Pantelić.

Međutim, takvih aranžmana u Srbiji trenutno nema, pa samim tim ni ne koštaju – iz eUprave kažu da do sada nijedna jedina vakcina nije naplaćena – ni strancima ni domaćim državljanima – a očekuju da tokom sledeće nedelje bude data trimilionita doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar