Rekonstrukcija beogradskih bulevara – zidanje Skadra, građanima „život na pauzi“

Vesti 25. jan 202119:50 14 komentara

Rekonstrukcija četiri bulevara u Beogradu pretvorila se u zidanje Skadra. Umesto planiranih 200 dana, obnova traje već 588. Građani tvrde da im je bezbednost ugrožena, život na pauzi, a vlast, nakon probijanja nekoliko rokova, i dalje poziva na strpljenje.

Do pošte, samoposluge i apoteke, preko rupa, šljunka i otvorenih šahtova. Za baku Ivku Ljubičić nabavka osnovnih namirnica i lekova postala je izazov.

„I ovde se već dve godine mučimo, živimo kao zarobljenici, nemamo kuda da idemo. Važno da su oslobođene raskrnice i putevi za vozila, a za nas pešake baš ih birga. Da li ću ja da slomim kičmu ili nogu sa 84 godine, to nije briga ni gradonačelnika ni bilo koga ko o tome odlučuje“, kaže baka Ivka.

povezane vesti

Nije ih briga ni to što se ulica Cara Dušana zbog rekonstrukcije pretvorila u deponiju, tvrde stanari.

„Ne možete proći ako imate bebu, ne možete proći invalidskim kolicima, ne možete kolica za pijacu da progurate osim da polomite kolica i noge. Sedam meseci nemamo trotoar, živimo na đubrištu, da ne kažem da na svim presecima na raskrsnicama se ostavljaju korišćene maske, đubre raznorazno, mi u eri pandemije živimo na đubrištu“, kažu.

Stanari kažu i da, uprkos najavama vlasti da će se raditi ubrzanim tempom i u tri smene, radnike vide samo ujutru. Ulica Cara Dušana poslednja je od četiri ulice, na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdena, čija rekonstrukcija je počela još polovinom 2019. godine.

Da će vratiti normalnost života građanima Dorćola gradska vlast obećavala je nekoliko puta. Prvo se govorilo o kraju 2019. godine, zatim junu 2020. godine, a onda i o septembru, oktobru, novembru, decembru, a stiglo se i do januara 2021. godine. Poslednji rok koji je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dao bio je 20. januar, kada je tvrdio da će ovim ulicama krenuti tramvaji. Međutim, 25. januara, tačno 588 dana od početka rekonstrukcije, tramvaja još uvek nema, a nema ni staza za pešake.

A nema više ni strpljenja kod građana. Zato su odlučili, da stvar uzmu u svoje ruke, preseku crvenu vrpcu i ulicu svečano otvore.

„Sada tramvaji mogu da krenu, pešaci mogu da se normalno kreću, radnje da rade, hitna pomoć da stigne do svojih pacijenata. Kao što vidite to nije slučaj. Ovo je šesti datum otvaranja i treća godina rekonsturkcije Dušanove ulice“, navode iz inicijative „Srce grada“.

Tvrde i da su gradsku vlast više puta pitali zašto radovi toliko dugo traju, ko je odgovoran i koliko će sve to koštati građane. Umesto objašnjenja, dobili su molbu da se strpe još samo malo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare