(Re)konstrukcija o Savskom mostu: Planovi nepoznati, različite izjave svaki dan

Vesti 18. dec 202216:28 12 komentara
N1

Govoreći o Starom savskom mostu, arhitekta Đorđe Bobić kaže da postoje ljudi koji će se boriti da ga sačuvaju, ali nažalost nemaju podršku institucija. Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže da sadašnji most ne funcioniše dobro, ali da je potrebno izmestiti tramvajski saobraćaj pre nego što se pristupi rekonstrukciji. Profesor FON-a Vladimir Obradović pokazao je fotokopiranu stranu iz budžeta na kojoj se vidi da ne piše ništa pod stavkama za sredstva opredeljena za most.

“Imamo pravni osnov nepopunjen, cilj nepopunjen, indikatore nepopunjene i opis svega toga nepopunjen… Iako zakon o budžetskom sistemu propisuje da svaki projekat koji ulazi u finansiranje mora da ima definisane te parametre, mi to nemamo”, rekao je u emisiji (Re)konstrukcija Obradović, koji je i član poslaničke grupe “Ujedinjeni” kao nestranačka ličnost.

N1

Kaže da se zato i mogu čuti izjave političara koje su “različite svaki dan” – da će most biti srušen, te da neće, da će biti sklonjen, te da neće…

Pročitajte još:

“Oni (iz vlasti) su tome skloni. Sećate se da fontana ne preliva nego curi, da deponija ne gori nego tinja, sad most ne rušimo nego ga sklanjamo”, rekao je on.

Arhitekta Bobić mišljenja je da most ne treba rušiti jer predstavlja identitet Beograda.

“Moje kolege u urbanističkom zavodu i zavodu za zaštitu spomenika kulture ćute i uredno crtaju šta im vlast kaže”, rekao je on.

Profesor Vujanić ne prejudicira da li će biti napravljen novi ili proširen kapacitet postojećeg mosta, ali smatra da je nešto od toga neophodno.

“Ovaj most kakav je teško može da izvrši funkciju zbog koje je postavljen”, kaže.

N1

Obradović ističe da postoji nesporna saglasnost da je potreban novi most, ali da je rešenje prema kom će grad tri-četiri godine ostati i bez ovog mosta “katastrofalno”.

Pročitajte još:

“Možemo da polemišemo oko estetike, ali oko toga da sad sklonimo ovaj most i da ga nema tri-četiri godine, to će biti pakao za ovaj grad u smislu saobraćaja”, kazao je Obradović.

Bobić smatra da je priča o premeštanju mosta “izmišljena u marketinške svrhe”, a Obradović govori da je premeštanje jako teško izvesti, ali bilo bi skupo i jako puno trajalo a bez ikakve jasne svrhe.

Govoreći kako o ovome sa javnošću komunicira vlast, kaže da gradonačelnik Aleksandar Šapić “ne raspravlja niočemu, čak ni o svojoj smeni”.

“On prosto dođe na te sednice, održi marketinški govor na početku i ode, tako da i mnoge druge gradske teme vitalne za život građana – javni prevoz, kanalizacija… On ništa o tome neće da razgovara, tako da mislim da će to biti i sudbina ovog mosta, neće on o tome razgovarati”, kaže Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare