Rektorka: Rušenje ugleda Univerziteta u Beogradu nikome nije u interesu

Vesti 04. mar 202110:15 11 komentara
Nova S

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da "onespokojava" činjenica da su se informacije o krivičnoj prijavi Državne revizorske institucije protiv nje zbog nenamenskog trošenja sredstava pojavile u novinama pre nego što je procedura započela.

Trebalo bi očekivati da Univerzitet u Beogradu i njegov rukovodilac budu tretirani na isti način kao i sve druge ustanove i pojedinci kojima se bavi DRI, rekla je ona za nedeljnik Vreme.

Pročitajte još:

Popović je navela da je izveštaj objavljen na sajtu DRI i dostavljen je Univerzitetu, a u skladu sa propisima biće dostavljen odazivni izveštaj na preporuke.

Načelno, ne bi trebalo da bude u bilo čijem interesu da se ruši ugled dve tako značajne institucije, kao što su DRI i Univerzitet, rekla je Popović.

Mediji su krajem februara preneli da je DRI podnela krivičnu prijavu protiv Popović zato što je, kako piše u prijavi, tokom 2019. godine imala rashode u ukupnom iznosu od 2.918.053 dinara iz sredstava budžeta Srbije na osnovu ugovora o radu na određeno vreme bez pravnog osnova.

Ugovori su zaključeni sa osobama koje je angažovala, a da prethodno nije pribavila saglasnost nadležnog organa za njihovo zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava, čime je, navodi se, nenamenski potrošila sredstva iz budžeta.