Relativizacija slučaja „Jovanjica“ – kad država ruši državu

Vesti 10. okt 202119:19 > 20:32 21 komentara

Državni vrh Srbije počeo je da povezuje aferu "prisluškivanje predsednika Srbije" sa slučajem "Jovanjica", koji je pred sudom. Na taj način predsednik, premijerka i pojedini ministri, preko medija koje kontrolišu, ruše državu, odnosno pravosuđe i tužioca, poručuju pravnici.

Vlasnik plantaže marihune Jovanjaca Predrag Koluvija bio je u pritvoru od novembra 2019. godine, sudski postupak je i dalje u toku. Da je predsednik Srbije prisluškivan javnost saznaje od njega, krajem prošle godine i za ta saznanja ne postji još sudski postupak.

POVEZANE VESTI:

Načelnik Službe za specijalne metode MUP-a Tomislav Radovanović izjavio je da slučaj „Jovanjica“ ne može da odvoji od afere prisluškivanja.

„Jovanjica je plan B, organizovane grupe, neću da kažem kriminalne grupe zbog pretpostavke nevinosti, ali sam ubeđen i pod punom moralnom i krivčnom odgovornošću tvrdim da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova formirana jedna paralelna struktura sa precizno odabranim ljudima koji su uspostavili svoju obaveštajnu mrežu kako kod finansijskih moćnika, da ne kažem tajkuna, kod organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji grada Beograda i Srbije, sa ciljem stvaranja obaveštajne mreže čiji je cilj prikupljanje podataka o predsedniku Republike“, rekao je Radovanović gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Advokat Božo Prelević kaže da stiče utisak da izvršnoj vlasti nisu potrebni ni sud ni tužilaštvo.

„Treba im samo njihova policija i jedan poligraf sa kojim oni hipnotišu građane. I sve ovo povezivanje prisluškivanih razgovora sa ‘Jovanjicom’, prvo niko vam neće objasniti kakve to veze ima jedno sa drugim. Prisluškivani razgovori su obavljani značajno ranije, u potpuno nekom drugom segmentu, to nema nikakve veze sa ‘Jovanjicom’, ali ne postoji drugo način da pokažete da je predsednik žrtva“, ukazuje on.

Načelnik Radovanović tvrdi da je preslušao svih 1.800 razgovora u kojima je predsednik Srbije navodno prisluškivan i kaže da nema ni jednog sumnjivog. Iznosi u javnost detalje veštačenje telefona Predraga Koluvije, ali jedan detalj ne može da potvrdi.

TV Prva: Da li onda u tome upravo negde stoji da je (inspektor) Dušan Mitić pozivao Koluviju da lažno optuži brata predsednika Srbije?

Radovanović: Imam posebnih saznanja oko toga.

TV Prva: Da li onda u tom smislu bio zloupotrebljen Koluvijin telefon?

Radovanović: Sa sigurnošću mogu da tvrdim da da.

Dve godine posle hapšenja Predraga Koluvije policijaci su po treći put pozvani na poligraf. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objašnjava da je sve zbog pogrešnih pitanja i navodi kakvo pitanje treba biti na poligrafu.

„Da le si ti predložio nekome da lažno optuži Andreja Vučića ili ne? To ne možete da prođete sa ne znam“, poručio je Vučić.

Advokat Božo Prelević objašnjava da su policajci poslati na zadatak na plantažu Jovinjaca

„Ti ljudi nisu spremni da zarad nečijeg slanja na zadatak dobiju 30 ili 40 godina, i zato je počela kampanja u kojoj se ruši ne samo taj sudski predmet, ne samo taj tužiliac ili policajci koji su dobro odradili svoj posao, nego sasvim jasno se ruši država, jer kada predsednik onako komentariše iz Dubaija taj slučaj, ja pravo da vam kažem kao dugogodišnji sudija, ne mogu da se otmem utisku da on nešto ima sa ‘Jovanjicom’, jer da nema, ne razumem zašto on to radi“, konstatuje Prelević.

Osoba koju ni predsednik ni bivši ko-ministar policije javno ne pominju je bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović koja je takođe odbila poligraf ali je po drugi put saslušana u svojstvu građana. Njen advokat Nenad Tasić potvrdio je za portal Nova.rs da je iskaz od petka stavljen pod oznaku „strogo poverljivo“, ali u isto vreme pita kako je moguće da onda informacije cure.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare