Reljanović: Ni posle godinu dana ne zna se sve o slučaju vijetnamskih radnika

Vesti 18. okt 202212:21

U slučaju vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, ni posle godinu dana nema svih okolnosti koje prate taj slučaj trgovine ljudima, a odgovor Inspektorata rada je šizofren i prepun kontradiktornosti, izjavio je naučni saradnik Instituta za javno pravo Mario Reljanović.

On je, na predstavljanju nalaza izveštaja nevladine organizacije Astra o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije radnika iz Vijetnama, istakao da nije dobijen odgovor kako su oni došli u Srbiju, da li su dobili radne dozvole i kako se na njih primenjuje domaće radno pravo.

Povezane vesti

Svi dokumenti koje su radnici iz Vijetnama potpisali govore protivno ovom odgovoru Inspekcije rada. Inspekcija protivreči sama sebi, kažu da je od 353 radnika samo 35 imalo radne dozvole. Ostali, njih 318, rade na crno, objasnio je Reljanović.

On je ukazao da su radnici govorili da ih ima između 700 i 1.000, prema navodima medija bilo ih je i do 1.200, pa je zapitao gde su ostali, kao i kako su ušli u zemlju, da li su prošli kroz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sve je to vrlo čudna situacija, zaključio je Reljanović.

Novinarka istraživačkog portala VOICE Ivana Gordić Perc, koja je od početka pratila tu surovu priču o uslovima života vijetnamskih radnika, rekla je da su, kada je došla tamo i počela da snima, oni bežali od nje i da je tada shvatila da je proganjanje bio jedan od načina poslodavca da se ti ljudi prestrave.

Prema njenoj oceni, glavna karakteristika kinsekog investitora bila je da radnici iz Vijetnama ostanu zatvoreni, da uspostave svoj sistem vladanja, a sve je izašlo u javnost kad su se domaći radnici pobunili.

Šta god mi da uradimo, država ostaje nema, nema njenog odgovora, konstatovala je ona, precizirajući da je odgovoreno na samo jednu trećinu postavljenih pitanja.

Komentari (0)

Vidi sve komentare