Reporteri bez granica će se obratiti EU zbog slučaja novinara Milana Jovanovića

Vesti 28. dec 202117:07 9 komentara
N1

Reporteri bez granica obratiće se Evropskoj uniji povodom slučaja novinara Milana Jovanovića i ukidanja presude protiv odgovornih za paljenje njegovog doma 2018. godine, izjavio je za Glas Amerike Pavol Salaj, predstavnik te nevladine organizacije za Evropsku uniju i Balkan.

“Upozorićemo institucije Evropske unije, zajednice u koju Srbija želi da se integriše, na nesposobnost države Srbije da odbrani slobodu medija u ovom reprezentativnom slučaju nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima na Zapadnom Balkanu“, poručio je Salaj za Glas Amerike (VOA).

Podsetimo, Apelacioni sud je prošlog petka ukinuo prvostepenu presudu bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, osuđenom na četiri godine i tri meseca zatvora, zbog podstrekavanja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Povezano:

Odluka suda je doneta pošto je Apelacioni sud usvojio žalbe branilaca prvostepeno osuđenih Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, čime je predmet vraćen na ponovno suđenje.

“Nadležni moraju hitno da pokrenu novo suđenje i ponovo obezbede policijsku zaštitu novinaru. Takođe, pozivamo Vladu da pruži materijalnu pomoć Milanu Jovanoviću u trenutku u kom se krivični postupak odugovlači. On nije u mogućnosti da dobije odštetu koja bi mu pomogla da obnovi kuću uništenu u požaru u trenutku u kom ne postoji pravosnažna presuda”, istakao je on.

Salaj je ustvrdio i da je Jovanović, pošto je bio meta napada, sada žrtva nesposobnosti države da dostigne pravdu.

Inače, Dragoljuba Simonovića, nekadašnjeg visokopozicionoranog lokalnog funkcionera i člana vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića – kao odgovornog za taj zločin još pre sudskog postupka kao odgovornog označio je njegov stranački šef tokom obraćanja medijima januara 2019. – povodom Simonovićevog privođenja.

Tada je lider SNS poručio da partijska knjižica nikoga neće zaštiti od odgovornosti.

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, novinar Milan Jovanović rekao je da mu odluka Apelacionog suda o ukidanju presude za paljenje njegovog doma govori da se u Srbiji živi u vremenu bezakonja.

“Nema teoretske šanse da bilo kakvu pravdu dobijemo od našeg pravosudnog sistema. Očigledno da je Dragoljub Simonović još uvek potreban aktelnoj vlasti za bavljenje prljavim poslovima i zato su ga sačuvali. Nisam nikakvu drugačiju odluku ni očekivao jer živimo u zemlji u kojoj vlada kriminal, mito, korupcija I nepotizam. Prema tome, kakva nam je vlast – takav nam je i pravosudni sistem”, rekao je Jovanović za Glas Amerike.

On je tada naznačio i da ne očekuje da će novo suđenje imati drugačiji epilog od aktuelne odluke Apelacionog suda.

“Očigledno je da smo mi novinari u ovoj zemlji svi targetirani. Ovim činom i pravosuđe targetira novinare. Ne bi me iznenadilo da vinovnici ovog čina budu čak i odlikovani ili im budu dodeljene medalje za to što su uradili. Ovo je poražavajuće za sve građane Srbije”, konstatovao je on.

Milan Jovanović bio je jedan od sagovornika dokumentarca “Hrabri – priča o novinarima u Srbiji” – koji je u jesen 2019. Glas Amerike snimao u Srbiji. Dvodelni serijal premijerno je emitovan upravo na godišnjicu paljenja kuće novinara Jovanovića, u decembru 2018.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare