Reporteri bez granica: Da li Srbija odbija ulazak u zemlju ruskim novinarima u egzilu po nalogu Kremlja?

Vesti 24. jun 202411:22 0 komentara
novinar Roman Perl kojem je zabranjen ulazak u Srbiju
Foto: Facebook/Roman Perl

Reporteri bez granica su zaprepašćeni jasnim znacima da je na srpsku odluku da zabrani ulazak Romanu Perlu, ruskom novinaru iz Izraela, koji je nakratko uhapšen prošle godine dok je snimao ispred ruske ambasade u Beogradu, uticala Rusija, u kojoj je on od 2021. označen kao "strani agent".

Kako se navodi u saopštenju, kada je Perl 8. juna stigao u Beograd u privatnu posetu, aerodromski zvaničnici su mu uručili dokument, koji je on na uvid dao Reporterima bez granica, u kojem su bili pobrojani svi članovi zakona, prema kojima mu je odbijen ulazak u zemlju zbog „rizika po nacionalnu bezbednost“.

Povezane vesti

Slobodni novinar za Current Time TV, televizijski kanal na ruskom jeziku koji su osnovali američki emiteri Glas Amerike i Radio slobodna Evropa, Perl je ubeđen da se našao na crnoj listi srpskih vlasti po zahtevu Kremlja.

Njegove sumnje potkrepljuje nekoliko medijskih istraga koje nagoveštavaju umešanost zamenika srpskog premijera Aleksandra Vulina, bivšeg šefa BIA, u špijuniranje ruskih građana u Srbiji.

Srpski ministri unutrašnjih poslova i informisanja nisu odgovorili na zahteve Reportera bez granica za pojašnjenje.

Perl je nakratko prošle godine bio uhapšen ispred ruske ambasade u Beogradu na zahtev osoblja ambasade, nakon što je za dokumentarac intervjuisao jednog čoveka koji je nosio ukrajinsku zastavu.

„Na koji način jedan ruski novinar progonjen u Rusiji preti srpskom ustavnom poretku i bezbednosti? Neprihvatljivo je za zemlju koja je kandidat za članstvo u EU da ide putem Kremlja u proganjanju nezavisnih medija. Pozivamo srpske vlasti da obustave sve deportacije i proterivanja ruskih novinara koji su napustili svoju zemlju i da se odupru ruskom uticaju u vladi“, poručila je Žan Kavelijer, šefica kancelarije Reportera bez granica za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Maltretiranje novinara i boraca za ljudska prava, uključujući i onih sa ruskim i beloruskim državljanstvom, nedavno je intenzivirano u Srbiji. Među žrtvama je i beloruski novinar, reditelj i opozicionar Andrej Gnjotj, čija deportacija je naređena 31. maja, mada se u Belorusiji suočava sa mogućnošću zatvora od nekoliko godina.

Nataša Tiškevič, bivša urednica ruskih studentskih novina DOXA, koja je napustila Rusiju i sada živi u Evropi, zadržana je na beogradskom aerodromu skoro dva dana u avgustu 2023, pre nego što je poslata na Maltu.

Od invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala pritisak na zemlje koje smatra svojom sferom uticaja kako bi proganjale ruske medije u egzilu.

Reporteri bez granica takođe osuđuju odluke gruzijskih vlasti da odbiju ulaz ruskim novinarima bez ikakvog opravdanja.

Srbija se nalazi na 98. mestu od 180 zemalja, prema Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica. Rusije se nalazi na 162, a Belorusija na 167. mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!