Reporteri bez granica: Srpske vlasti iskoristile krizu za blokadu novinarstva

Vesti 22. apr 202109:51 > 10:34 2 komentara
BERTRAND GUAY / AFP

U Srbiji, koja je uz Crnu Goru i Bugarsku jedna od tri države sa najslabijim učinkom u oblasti slobode medija na području Evropske unije i Balkana, izostaje politička volja da se novinari zaštite, izjavio je za Glas Amerike Pavol Salaj, predstavnik nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).

U godišnjem izveštaju o Indeksu slobode medija u svetu, koji je RSF objavila, Srbija je označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti napada na novinare nastavlja.

Salaj, koji je u RSF zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, ukazuje da se uprkos tome što je Srbija u izveštaju zadržala prošlogodišnju poziciju, 93. mesto među 180 država, stanje u oblasti slobode medija ipak pogoršalo.

„To pokazuje rezultat koji je za 0,4 procentna poena veći u odnosu na prošlu godinu. Što veći skor – manje je medijskih sloboda. To je važno uočiti, a ne samo poziciju na kojoj se neka zemlja nalazi“, rekao je Salaj.

Kako je rekao, medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi, a nekažnjivost je jedan od većih.

„Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi u dovoljnoj meri“, rekao je.

Salaj je dodao da postoji još jedan problem koji na neki način obuhvata sve ostale, a to je nedostatak etičkog novinarstva provladinih medija.

S druge strane, kako je dodao, u Srbiji postoje regulatorna tela „bespomoćna prema tim klevetničkim kampanjama, koje zapravo u provladinim medijima nisu novinarstvo – već politički rat“.

„Regulatorna tela su bespomoćna jer nisu nezavisna. Politizovana su. Kandidati za članove tih institucija nisu dorasli svojim obavezama. Nisu dovoljno stručni i profesionalni. Ukoliko su one nefunkcionalne, onda se ne radi o demokratiji, već o džungli“, naveo je Salaj.

On je dodao da verbalni napadi političara, kompanija, moćnih pojedinaca moraju prestati.

„Potrebno je da novinari i novinarstvo budu kritikovani, ali jasna je razlika između kritikovanja i targetiranja, a toga smo previše već videli u Srbiji. Potrebno je da se okonča institucionalno uznemiravanje. Poput slučaja provere bankovnih računa i proizvoljnih hapšenja u Srbiji. Važno je boriti se protiv nekažnjivosti. Slučajevi nasilja nad novinarima moraju se brzo istražiti, a novinari moraju biti zaštićeni. U suprotnom, produbiće se već postojeća autocenzura“, rekao je.

Potrebna je, kako je naveo, veća transparentnost u raspoređivanju državnih sredstava medjima i to treba činiti pravednije. Srbiji su potrebne efikasne i transparentne regulatorne institucije“, rekao je Salaj i dodao da su srpske vlasti trenutnu krizu iskoristile za blokadu novinarstva.

„Nema boljeg pokazatelja koliko nam je novinarstvo potrebno kao vakcina protiv dezinformacija u trenutnoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa“, rekao je predstavnik RSF.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare