RSF: Vladajuća elita i prodržavni mediji svakodnevno napadaju novinare u Srbiji

Vesti 20. apr 202109:48 > 18:26 3 komentara

Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija, navodi se u izveštaju Reportera bez granica u kojem je Srbija na nepromenjenom 93. mestu po slobodi medija.

„Vlada je iskoristila krizu koronavirusa za donošenje drakonskog zakona, koji je kasnije ukinut, a na osnovu kojeg je novinarka Ana Lalić u aprilu 2020. zadržana tokom noći u zatvoru nakon hapšenja u svom stanu zbog izveštaja o lokalnoj bolnici“, podsećaju RSF.

Tokom antivladinih demonstracija, novinari su bili žrtve nasilja kako od strane demonstranata, tako i od strane policije, koja je proizvoljno hapsila, navodi se u izveštaju i dodaje da su vlasti u brojnim slučajevima brzo identifikovale odgovorne za zločine nasilja nad novinarima, ali je bilo mnogo manje verovatno da će uspešno sprovesti postupke.

Reporteri bez granica takođe podsećaju da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je taj slučaj vraćen na ponovno suđenje, ali i napominju da je početkom 2021. zabeležen značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su izrečene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 2018. godine.

Međutim, najpoznatiji uzbunjivač u Srbiji Aleksandar Obradović, kako se ističe, i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza.

Nezavisni mediji, od kojih su mnogi od njih lokalni mediji, nastavljaju da pokrivaju opasne teme poput političke korupcije i organizovanog kriminala iako su oslabljeni krizom koronavirusa i ne dobijaju novac od države, već on odlazi provladinim medijima.

Prema listi RSF, Kosovo je na 78. mestu po slobodi medija, Crna Gora na 104, Severna Makedonija na 90, Albanija na 83, Hrvatska je na 56. mestu, a Slovenija na 36. mestu.

Pogoršanje medijskih sloboda u pandemiji

Posle izbijanja pandemije koronavirusa, u svetu je došlo do dramatičnog pogoršanja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica. Novinarstvo, „glavna vakcina“ protiv dezinformacija, potpuno je ili delimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja sveta, a Srbija se nalazi na 93. mestu kao i prošle godine.

U izveštaju se ocenjuje da u 73 odsto od 180 zemalja situacija je „vrlo ozbiljna“, „teška“ ili „problematična“ za novinare, pa su zemlje na mapi sveta slobode medija obeležene kao crne, crvene ili narandžaste.

Vlade su iskoristile pandemiju kao osnovu za blokiranje pristupa novinara informacijama i izvorima, kao i izveštavanja sa terena, tvrdi se u izveštaju.

Dodaje se da je smanjeno i poverenje javnosti u novinare, javlja AP.

Na osnovu podataka iz 28 država, navodi se da 59 odsto ljudi smatra da novinari „namerno pokušavaju da zavedu javnost informacijama za koje znaju da su lažne“, što se u prvom redu odnosi na Aziju, Bliski istok i Evropu.

„Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija“, poručio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

Kako ukazuje Deloar, informacije „prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori“, a novinarstvo je „najefikasnije sredstvo“ da se obezbedi da „javna debata bude zasnovana na utvrdjenim činjenicama“.

Iako je Evropa najbezbedniji region, sve je više napada i hapšenja, posebno u Nemačkoj (na 13. mestu), Francuskoj (34. mesto), Italiji (41. mesto), Poljskoj (64. mesto), Grčkoj (70. mesto), Srbiji (93. mesto), koja zauzima isto mesto kao i prošle godine, i u Bugarskoj (112. mesto).

Represija je povećana u Iranu (174. mesto), Saudijskoj Arabiji (170. mesto), Egiptu (166. mesto) i Siriji (173. mesto), navode RSF.

Na začelju liste su Kina (177. mesto), Turkmenistan (178. mesto), Severna Koreja (179. mesto) i Eritreja (180. mesto).

Na prvom mestu već petu godinu zaredom je Norveška, a slede je Finska, Švedska i Danska.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare