RERI i WWF: Eventualno nepotpisivanje Zakona o vodama ne predstavlja kraj borbe

Vesti 23. jul 202115:57 > 20:091 komentar

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetska fondacija za prirodu (WWF) obavestili su javnost da je Ustavom Srbije propisano da se u slučaju odbijanja predsednika države da potpiše neki zakon, on se vraća Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ukoliko bi Narodna skupština odlučila da ponovo glasa o istom tekstu zakona koji je predsednik vratio na odlučivanje, i ako bi ga poslanici ponovo usvojili, predsednik je dužan da ga potpiše, saopštile su te dve nevladine organizacije.

Povezane vesti

„Imajući u vidu navedene odredbe Ustava, RERI i WWF ističu da eventualno nepotpisivanje neustavnog Zakona o vodama od strane predsednika ne predstavlja kraj borbe građana protiv njegovog usvajanja“, poručili su iz tih organizacija.

Građani Srbije se pozivaju da potpišu peticiju RERI i WWF protiv usvajanja Zakona o vodama, koju je do sada potpisalo više od 68.000 građana i podržao je veliki broj organizacija i pojedinaca.

Inicijatori peticije odbijaju da prihvate princip po kome se „iza zatvorenih vrata i neposrednom pogodbom zakoni pišu po nalozima ili u interesu određenih grupa, u dogovoru sa ljudima koji u tom trenutku vrše vlast“.

Komentari

Vaš komentar