RERI: Kršenje zakona kod izgradnje mosta preko Dunava kod Novog Sada

Vesti 28. dec 202220:48 6 komentara

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu utvrdio je da prilikom izrade Plana generalne regulacije i izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju novog mosta preko Dunava sa obilaznicom, u Novom Sadu u produžetku Bulevara Evrope, nisu poštovani važeći propisi u oblasti zaštite životne sredine.

Kako je istaknuto na konferenciji u Novom Sadu, između ostalog, zanemarena je procena uticaja na životnu sredinu koja je trebalo da posluži za utvrđivanje mogućih posledica ovog projekta i mera za njihovo otklanjanje.

Kako je upozorio arhitekta i urbanista Dragomir Ristanović, Ribarsko ostrvo je spomenik prirode zaštićen Zakonom o zaštiti prirode, jer se u njemu nalaze staništa zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja, a istovremeno je i deo međunarodnog Ekološkog koridora Dunava, zaštićenog uredbom o ekološkoj mreži.

„Dakle, u jednom takvom prostoru imamo jedan projekat ovakve vrste, jedan zaista impozantan građevinski složen poduhvat koji treba da se izvede i treba da poveća intenzitete protoka ljudi i vozila bez ikakvog sagledavanja procene uticaja na životnu sredinu“, rekao je on.

Istakao je da po Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o strateškoj proceni uticaja svakoj odluci o izradi plana mora prethoditi mišljenje organa koji je nadležan za zaštitu životne sredine.

„Ona nam služi da evidentiira, oceni, vrednuje, a potom i propiše načine na koje možemo izbeći nastanak neke nepovratne i velike štete po životnu sredinu, a posebno je važna kada govorimo o prostorima koji su u bilo kakvom režimu zaštite“, upozorio je Ristanović.

Predsednik Upravnog odbora RERIi advokat Jovan Rajić, istakao je da je nakon istraživanja dostupne dokumentacije, taj institut još u februaru podneo krivičnu prijavu protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika Gradske uprave za urbanizam, zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu. RERI se, dodao je Rajić, u maju, avgustu, a zatim i u decembru obraćao nadležnom tužilaštvu u Novom Sadu kako bi dobio informacije o tome dokle se stiglo sa tom prijavom.

„Dobili smo dva puta odgovor da tužilaštvo postupa po navedenoj krivičnoj prijavi i da je trenutno ista u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja putem Policijske uprave grada Novog Sada“, dodao je Rajić.

Budući da su u međuvremenu izdate najmanje dve građevinske pre nego što je izrađena studija o proceni uticaja, RERI je pre nekoliko dana ministarstvu za zaštitu životne sredine podneo i zahtev za vanredni nadzor tražeći da izađe na teren i obustavi radove ukoliko zaključi da se oni izvode bez studije o proceni uticaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare