RERI: Planirane izmene Zakona o vodama neustavne, legalizuju korupciju

Vesti 12. jul 202110:54 > 13:59 11 komentara

Predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić izjavio je da su planirane izmene Zakona o vodama neustavne i da legalizuju korupciju.

On je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije rekao da će te izmene uvesti neposredne pogodbe za zakup vodnog zemljišta i da su pisane sa ciljem da se vlasnicima splavova i onima koji se bave eksploatacijom šljunka omogući neposredna pogodba.

Rajić je najavio da će danas predati zahtev predsedniku Skupštine, poslaničkim grupama i resornom odboru da se zakon povuče iz procedure i stavi na javnu raspravu.

Profesorka Biološkog fakulteta i predstavnica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković rekla je da su građanima u Srbiji oduzeta ljudska prava, a da se sada pokušava oduzimanje resursa i dodala da je zahtev potpisalo 40 organizacija.

Predstavnik organizacije „Za naš kej“, novinar Dušan Čavić rekao je da će se izmenama zakona stvoriti mogućnost da Beograd usvoji odluku o plutajućim objektima i da je peticiju da se Savski kej razvija u skladu sa željama građana potpisalo 5.800 ljudi.

On je istakao da je Beograd na vodi „crvena zona za splavove“ zbog buke i zaklanjanja pogleda na reku, a da stanovnici novobeogradskih blokova ne vide reku.

Ekološki aktivista i predstavnik organizacije Odbranimo reke Stare Planine, Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da bi građani trebalo da se spreme da brane vodu.

„Onaj ko je smislio da se putem privatnih pogodbi igra našim vodama imaće posla s građanima“, upozorio je Jovanović i dodao da su izmene zakona kriminalne.

On je pozvao novinare i javne ličnosti da ne ćute, jer su pred građanima „rat za vodu i vazduh“.

Odbor: Predlozi o izmenama i dopunama Zakona u skladu sa Ustavom

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je danas da su predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama, koje je podnela Vlada Srbije, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Ocenjeno je da su i predlozi zakona o potvrđivanju Odluke Mešovitog komiteta između država EFTA i Srbije Broj 1 iz 2021. godine o izmeni i dopuni Protokola B, uz Sporazum o slobodnoj trgovini između država EFTA i Srbije u vezi sa definicijom pojma „proizvodi sa poreklom“ i metodama administrativne saradnje i potvrđivanju Ugovora o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Takođe je ocenjeno da su predlozi zakona o potvrđivanju izmena sporazuma o poljoprivrednim proizvodima između Srbije i Islanda i Srbije i Švajcarske Konfederacije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije, kao i Predlog zakona o potvrđivanju izmena i dopuna 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 i 35 Carinske konvencije o međunarodnom prevozu robe na osnovu isprave za MDP (Karneta TIR) (Konvencija TIR, 1975).