RERI traži od Vučića da ne potpiše izmene Zakona o vodama

Vesti 16. jul 202119:215 komentara
ALEKSANDAR VUCIC
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je od predsednika Srbije Aleksdandra Vučića da ne potpiše "neustavne i nezakonite" izmene Zakona o vodama, koje je Skupština Srbije usvojila 14. jula.

Povezane vesti:

„Potpuno je jasno da su Zakonom prekršene brojne odredbe postojećih propisa Republike Srbije, ali i više članova važećeg Ustava“, stoji u pismu RERI u kome se ukazuje na razloge zbog čega ne treba potpisati izmene Zakona o vodama.

Vučić je 15. jula, dan nakon usvajanja zakona u Skupštini Srbije, izjavio da će potpisati te izmene ako su u skladu sa Ustavom.

U pismu RERI se podseća da predsednik Srbije može, uz pismeno obrazloženje, vratiti Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje ako smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Ovo je takođe moguće ako predsednik smarta da pri donošenju zakona nije poštovana procedura ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

RERI od Predsednika očekuje da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima i Narodnoj skupštini vrati izglasani Zakon, nakon čega se mora otvoriti javna rasprava i uključiti struka i građani Srbije, kako bi se njihovim vodama upravljalo u njihovom najboljem interesu, a ne kroz neposredne pogodbe iza kulisa i u nečijem partikularnom i lukrativnom interesu, navodi se u pismu.

Komentari

Vaš komentar