RERI: Viši sud odlučio u korist otpuštenog načelnika za kvalitet vazduha

Vesti 11. mar 202115:4419 komentara
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu naložio je Agenciji za zaštitu životne sredine da odmah vrati na posao bivšeg načelnika za pitanja kvaliteta vazduha Milenka Jovanovića, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Pročitajte još:

RERI današnju odluku suda ocenjuje kao pobedu prava i pravne države nad bezakonjem i pokušajem šikaniranja nezavisnih stručnjaka koji su digli glas protiv pokušaja javnih funkcionera da podriju nezavisno stručno mišljenje i uspostave „novi“ sistem vrednovanja i ocenjivanja kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju.

„Iako se radi o privremenoj meri, uvereni smo da će snaga argumenata koju su izneli naši advokati dovesti do pozitivnog okončanja postupka i da će sud obezbediti zaštitu prava na rad Jovanovića, a samim tim potvrditi da u Srbiji i dalje postoji način da se ljudska prava, slobode i zdrava životna sredina zaštite pravnim sredstvima“, poručili su iz RERI.

Viši sud je odluku doneo po zahtevu advokata saradnika RERI Atile Mraznice i Jovanovićevog punomoćnika Srđana Dugonjića.

Agencija za zaštitu životne sredine je, posle 17 godina rada, otpustila Jovanovića krajem prošle godine, a on tvrdi da je otkaz dobio zato što se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Komentari

Vaš komentar