Retorika se zaoštrava dok se čeka na konačni dogovor Beograda i Prištine

Vesti 03. dec 202219:05 62 komentara

Uskoro bi trebalo da dođe do sastanka na najvišem visokom nivou o Kosovu, odnosno da za isti sto sednu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. To je za prištinske medije najavio posrednik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. Tema razgovora bi trebalo da bude konačni dogovor Beograda i Prištine. Za to vreme se retorika zaoštrava, a optimizma da dva lidera mogu da dođu do kompromisnog dogovora - sve je manje.

„Treba sačekati pa videti“, poručuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić o predlozima za finalni dogovor Beograda i Prištine koji se kako kaže „stavljaju pred Srbiju“.

„Svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalje razgovore. Tako da daleko smo još od nekog definitivnog predloga“, rekao je Dačić.

Na sto je stavljen predlog Evropske unije koji je predstavljen uz podršku Nemačke i Francuske. Kriza krizu na Kosovu stiže, pa za sada zvaničnih razgovora o njemu nema, ali su komentari u Brisel stigli i iz Beograda i iz Prištine.

„Ono što je evidentno je da su Vučić i Kurti nastavili tamo gde su stali pre ovog rešavanja krize sa tablicama i da to uopšte ne ide u prilog tezi da se ubrzavaju stvari vezano za finalni sporazum, koji pre svega Kurti stalno spominje i naglašava, prevashodno za svoju unutrašnju upotrebu“, kaže Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Zanimljiva je za Milenkovića retorika koju je pre dva dana koristio predsednik Srbije koji je, kako kaže, do sada imao realistične narative po pitanju Kosova dok je ispoljavanje mržnje prema kosovskim Albancima dolazilo od pojedinih ministara.

Veruje da dogovor od tablicama nije indikator za ubranje procesa postizanja nekog krupnijeg sporazuma.

„Ono što uvek možemo da uzmemo kao indikator to je kada se ubrzaju sastanci, dogovori, intenzivira učešće stranih faktora što u ovom trenutku ne vidimo, što ne znači da nećemo videti kroz dva, tri, četiri, pet meseci“, kaže Milenković.

Dok se čeka intenziviranje razgovora o novom sporazumu, budućnost onog iz 2013. je nepoznata. Zajednica srpskih opština preko devet godina je predmet sporenja Beograda i Prištine, ali i jedan od razloga da Srbi na severu izađu iz kosovskih institucija. Kosovski premijer poručuje da u vezi sa tim sporazumom nema novi odgovor u odnosu na ranije stavove.

„A ja kažem da je i bolje možda što nismo dobili Zajednicu srpskih opština onako kako je ona predviđena, je l’ tako, a da bude u skladu sa ustavom Kosova. to vam je nevladina organizacija, da je Kosovo tu svoju obavezu ispunilo“, objašnjva politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Nepoznato je i da li će predsednik Srbije otići na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u utorak, 6. decembra, u Tirani. Ali po rečima Miroslava Lajčaka za prištinske medije izvesno je da će on uskoro posetiti Beograd i Prištinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare