Revakcinacija na 200 punktova, za mirno leto potrebno tri miliona vakcinisanih

Vesti 08. feb 202119:25 > 19:28 komentara

Danas je bio poslednji dan vakcinacije na Beogradskom sajmu - od utorka će u hale 3 i 11 dolaziti isključivo oni koji su pozvani da prime drugu dozu vakcine, dok će se imunizacija prvom dozom "preseliti" u halu Belekspo centra na Novom Beogradu.

Strpljivo, i sa kišobranima, najstariji su čekali svoj red za vakcinu ispred hale 3 Beogradskog sajma. Za njih, starije od 65 godina, namenjena je kineska Sinofarm vakcina. Nešto manja gužva bila je u hali 11, gde su mlađi od 60 godina primali rusku sputnjik V. I to je bio poslednji dan za ovakav raspored, na ovoj lokaciji:

„Od sutra, na ova dva punkta, počinje revakcina. Znači, svi pacijenti će dobiti tačan termin, kada dolaze. Tačno 21 dan od prve vakcine, pacijenti dolaze da prime drugu. Znači, od sutra, u ove dve hale, nema prve vakcine nego samo druge vakcine“, kaže Svetlana Mićić, koordinatorka punkta „Sajam“.

N1: Da li očekujete gužve?

„Nadam se da neće biti gužve, s obzirom da će pacijenti dolaziti po obaveštenju od eUprave“, dodala je.

POVEZANE VESTI

A u eUpravi kažu da će revakcinacija biti sprovedena na više od 200 punktova u celoj Srbiji. Međutim, u Beogradu će prvu vakcinu biti moguće primiti samo na jednom mestu.

„Moramo da odvojimo one građane koji dolaze da se revakcinišu, on onih koji idu na vakcinaciju. Zbog toga ćemo u Srbiji uvesti pravilo da je revakcinacija u prvoj smeni, a vakcinacija u drugoj. U Beogradu, za početak, domovi zdravlja će raditi samo revakcinaciju, a Belekspo centar na Novom Beogradu će za one koji dolaze na prvu vakcinu“, najavio je Mihailo Jovanović iz eUprave.

Prema poslednjim sabranim podacima, do sada je prvu dozu primilo oko 533.000 građana, drugu nešto više od 22.000, dok je interesovanje da bude vakcinisano izrazilo skoro 950.000 građana.

„Mi smo već 7,5 do osam posto stanovništva vakcinisali. Ako tome dodamo da ćemo narednih meseci vakcinisati… Pa ja očekujem nekih 600 hiljada, ako dobijemo vakcine, a ja ne sumnjam u ono što kažu predsednik i premijerka, očekujemo velike doze vakcina u narednom periodu“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

To svakako nije količina „Fajzer Biontek“ vakcine koja je stigla danas – u pitanju je novih, nešto više od 8.000 doza. Međutim, prema najavama ministra Nenada Popovića, ovih dana stiže još 50.000 doza ruske vakcine, dok niko ne spominje eventualni dolazak novih doza kineskog Sinofarma. I daje – nedovoljno da bismo išli na more.

„Ako bi, na primer, vakcinacija išla još bolje, još obuhvatnije, da obuhvatimo jedno tri miliona ljudi vakcinacijom, i smirimo situaciju, onda bi već mogli da kažemo da tamo na leto možemo izaći iz ove situacije, ući u kontrolisanu situaciju, možda će biti sporadičnih obolenja, ali ćemo možda moći da idemo na letovanje“, mišljenja je epidemiolog Branislav Tiodorović.

A dosta pre leta – saznaćemo da li će biti popuštanja epidemioloških mere – posle sednice kriznog štaba koja će biti održana u utorak.