„Revolucija koja je srušila zid ćutanja“: Studentkinje FPN poručile – da fakultet bude sigurno mesto

Vesti 11. jun 202411:39 8 komentara

Studentkinje Fakulteta političkih nauka i predstavnicie organizacije Ženska solidarnost poručile su da ne odustaju od borbe za sprečavanje sekualnog uznemiravanja na ovom fakultetu, kao i da Savet FPN nije doneo zvaničnu odluku o tome da profesor Slaviša Orlović nije izabran za dekana.

Studentkinja FPN Jovana Krstić navela je da je prošlo dva dana od kako su dali rok Savetu Fakulteta političkih nauka da zvanično izađe sa odlukom da Slaviša Orlović nije izabran za dekana ovog fakulteta.

„Savet se nije oglasio do ovog momenta. Mi smo odlučile da ne čekamo odluku, da nastavimo sa borbom i da stvari uzmemo u svoje ruke“, ističe.

Kako navodi, nakon protesta zbog izbora Orlovića za dekana one su postale meta napada.

„U petak smo ostavrile ogromnu pobedu. Ono što se desilo u petak nije bila organizovana hajka ili organizovani medijski linč na profesora Slavišu Orlovića, nego hajka na sekusalne nasilnke na FPN. Rešile smo da oformimo žensku grupu na FPN koja će se od sada baviti vršenjem pritiska na fakultet kako više nikada ne bi došlo do toga da jedna studentkinja mora da čeka da završi fakultet da bi pobegla od nasilnika“, objašnjava.

Studentkinja Emilija Milenković kazala je da se na fakultetu dogodila mala revolucija.

„Revolucija studentkinja koja je zauvek srušila taj zid ćutanja koji se toliko dugo stvarao o sekusalnom nasilju i da sada ohrabrimo studentkinje da što više prijavljuju i ne ćute o seksualnom nasilju“, navodi.

Kako je istakla, važno je da FPN postane bezbedan fakultet za sve koji studiraju na njemu.

Studentkinja Sandra Đorđević napomeula je da im je drago što ova borba ne prestaje i što nastavljaju da snažno rade za studentkinje, kao i da će se potruditi da isprave nedostatke i unaprede već postojeći Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od sekusalnog uznemiranjvana koji je FPN uveo 2021. godine.

„Nama je jako važno da napravimo sigutno mesto za naše studentkinje“, istakala je.

Studentkinja Milica Kostić navela je da će fakultet postati bezbedan zbog svih budućih generacija koji žele da upišu FPN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare