Rezolucija Skupštine Kosova: Ruski napad na Ukrajinu agresija, SL napustila salu

Vesti 03. mar 202213:56 komentara
N1/ Kuštrim Kadiu

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas rezoluciju kojom se ruski napad na Ukrajinu osuđuje kao agresija. Za usvajanje rezolucije glasalo je 94 poslanika Skupštine Kosova a pre glasanja salu su napustili poslanici Srpske liste.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se pre nedelju dana dogodilo „ono što je malo ko očekivao“.

On je rekao da 23 godine nakon poslednjeg rata u Evropi, koji se odigrao na Kosovu, slike iz Ukrajine liče na evropsku tragediju koja se razvija i da niko ne treba da ostane ravnodušan.

„Napad na Ukrajinu je napad na civilizovani svet, to je napad na sve nas. Ukrajinci nisu započeli ovaj rat, ali moraju da se bore, jer ako prestane da ratuje, Ukrajine neće biti. Razlog zašto se solidarišemo sa njima je taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe. Mi smo miroljubiv i slobodoljubiv narod. Oštro osuđujemo rusku agresiju. Protagonista ovog strašnog rata nada se uskrsnuću mrtve imperije“, rekao je on.

Kosovski premijer je rekao i da osuđuje „nereagovanje Srbije na rusku agresiju i neuvođenje sankcija“.

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredelenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da će pružiti bezuslovnu podršku Ukrajini, da Kosovo oseća bol i da se već dokumentuju ratni zločini.

Poslanik i lider DPK Memlji Krasnići rekao je da su osudili „agresiju koja se dešava u srcu Evrope“, dok je poslanik i lider DSK Ljumir Abdidžiku rekao je da se tom rezolucijom Kosovo svrstava u red velikih demokratija i zatražio da Kosovo ide korak dalje da pomogne Ukrajini.

„Tražili smo od vlade da izdvoji poseban fond za pomoć Ukrajini. Zatražili smo od vlade da primi 5.000 ukrajinskih državljana. Ukrajina brani više od suvereniteta te države. U Ukrajini se već osam dana brane sve ljudske vrednosti slobode, mira i pravde.

Na tim vrednostima stoji i Kosovo“, rekao je on.

Podvukao je da Kosovo treba da iskoristi ovu situaciju za članstvo u NATO i EU.

„Kosovo je demokratska država i naravno protiv je tiranije. Poznajemo posledice varvarskih napada. Za svakog od nas to je šokantno i emotivno“, rekao je šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri.

Igor Simić iz Srpske liste rekao je da je za savez neophodno jedinstvo u glavnim pitanjima, dok je Enis Kervan iz multietničke poslaničke grupe zatražio da se što pre prihvate izbeglica i podnese zahtev za članstvo u NATO i EU.

Na početku sednice na stolovima svih poslanika su postavljeni natpisi „Mi smo uz Ukrajinu“, koju su poslanici Srpske liste na početku sednice postavili naopako.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.