RFZO napravio platformu za dopunski rad za skraćenje lista čekanja u bolnicama

Vesti 29. nov 202216:40 8 komentara
lekari, kovid, bolnica
N1

Vršiteljka dužnosti direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, rekla je da je pripremljena "platforma za dopunski rad" kao jedan od načina za skraćenje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

„Platfor dopunskog rada smo već spremili i nju sada direktori zdravstvenih ustanova revidiraju i onda će to biti jedno od rešenja“, rekla je Radojević Škodrić novinarima u Kragujevcu posle sastanka s direktorima 16 zdravstvenih ustanova iz Šumadije.

Ona je navela da se na inicijativu ministarke zdravlja sada kreće skraćivanje lista čekanja.

„Poznato je da su postojale liste čekanja za ortopediju, kardiohirurgiju i za magnet pre kovida, a tokom kovida nažalost te liste su se uvećale… i sada kada se zdravstvo vraća u normalu, potrebno je da te liste čekanja rešavamo“, kazala je Radojević Škodrić.

Navela je da se ažuriraju podaci o listama čekanja u zdravstvenim ustanovama i da će taj posao biti završen do kraja godine.

Rekla je da su najduže liste čekanja za ortopediju i da je država obezbedila i lekove i ugradni i potrošni materijal.

„Sada prvi put materijal i lekovi čekaju pacijenta“, rekla je Radojević Škodrić i dodala da je problem kadar koji mora da se organizuje i da zato mora da se angažuje dodatno.

Ona je objasnila da postoje dva modela dopunskog rada koji se odnosi na rešavanje lista čekanja i objasnila jedan model.

„Jedan je model koji finansira države, preko RFZO, radiće potpuno isto osoblje koje je do sada radilo, ali van svog radnog vremena, u vreme kada ne radi svoj osnovni posao i u onim danima kada nisu angažovani u popodnevnim smenama“, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da će biti dodatno plaćeno ne samo medicinsko osoblje već, na inicijativu ministarke, i nemedicinsko.

VD direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski su danas s direktorima 16 zdravstvenih ustanova iz Šumadije ;razgovarali o mogućnostima za skraćenje lista čekanja i o programu vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare