Proverite koliko vredi vaša nekretnina: RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji

Vesti 12. jun 202413:22 98 komentara
N1/Marina Pupavac

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je procenio vrednost svih stanova u Srbiji i tu besplatnu informaciju učinio dostupnom za sve profesionalne korisnike, a uskoro i za sve građane Srbije.

„Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21 vek“, naveo je RGZ.

„Građani Srbije moći će da vide procenjenu vrednost svojih stanova potpuno besplatno samo za stanove koji su u njihovom vlasništvu upisani u Katastru nepokrentosti“, navode iz RGZ.

Procena je, kako je navedeno, urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti „čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka“. Implementacija ove usluge donosi brojne prednosti, među kojima je smanjenje mogućnosti manipulacija i spekulacija.

Reforma katastra i razvoj ovih usluga urađeni su u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare