Rio Tinto demantuje da se zbog Jadra gradi tajno gasovod od Beograda do Loznice

Vesti 19. jul 202114:39 > 18:033 komentara
Rio Tinto, Riotinto, kompanija, dolina Jadar,
Izvor: N1

Kompanija Rio Tinto, koja u Srbiji razvija projekat Jadar, demantovala je da se za potrebe tog projekta gradi tajni gasovod od Beograda do Loznice, kao i da je Zakon o vodama promenjen zbog gradnje "cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika".

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je juče da vlast namerava da „po svaku cenu“ dozvoli kompaniji Rio Tinto da otvori rudnuk litijuma kod Loznice i dodao da se između tog grada i Beograda „tajno gradi gasovod za potrebe te kompanije“.

Povezane vesti

„Tajno se gradi gasovod Beograd-Loznica za potrebe Rio Tinta, promenili su Zakon o vodama zbog Rio Tinta, kako bi mogli da naprave cevovod kojim će dopremati vodu od reke Drine do rudnika. Kod Loznice hoće da otvore rudnik litijuma kakav niko u Evropi trenutno nije spreman da otvori, jer će izazvati nepopravljivo uništavanje životne sredine“, rekao je Jeremić.

Kako je saopštila kompanija Rio Tinto, „projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije br. 26/2020 i kao takav dostupan javnosti“.

Dodaje se da su „prostornim planom definisane trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode“.

„Za potrebe snabdevanja kompleksa tehničkom vodom u toku su hidrogeološka istraživanja koja se izvode na osnovu dozvole za istraživanja ishodovane od strane Ministarstva rudarstva i energetike. Cevovod tehničke vode će se graditi u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, i to u okviru infrastrukturnog koridora, a ne na vodnom zemljištu, i kao takav nema nikakve veze sa Zakonom o vodama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prostornim planom predviđeno priključenje kompleksa Jadar na magistralni gasovod, „te se planira izgradnja bočnog priključnog čeličnog gasovoda pritiska do 50 bara. Trasa tog priključnog gasovoda je planirana kao podzemna, i u dužini je oko 8.6 kilometara. Trasa gasovoda postavljena je uz koridor planirane železničke pruge Valjevo – Loznica, na delu od Loznice do lokacije gde je predviđena izgradnja kompleksa Jadar“.

Rio Tinto ukazuje i da se projekat Jadar nalazi na sredini Studije izvodljivosti „(reč je o fazi projekta, a ne o dokumentu kao što naziv ukazuje) koja podrazumeva izradu detaljne tehničke dokumentacije za rudnik, industrijsko postrojenje za preradu i deponiju za odlaganje industrijskog otpada, kao i izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti predmet javnog uvida i javne rasprave“.

„Tek nakon odobrenja ove studije projekat može da ide dalje ka realizaciji, odnosno pribavljanju ostalih dozvola neophodnih za izgradnju rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova“, navodi se u saopštenju iz ove kompanije.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast Zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, koja je kao novi element priznata i zavedena 2006. godine. Najavio je da će u toj oblasti, na oko 130 kilometara od Beograda i desetak kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom, početi izgradnju rudnika i fabrike za preradu rude „jadarita“ do kraja 2021. godine, što je naišlo na žestoke reakcije aktivista za zaštitu životne sredine, ali i pojedinih desnih opozicionih partija – koje tvrde da Rio Tinto svojim planovima može da ugrozi životnu sredinu.

Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Rio Tinto bio je šesta metalska i rudna kompanija na svetu u 2020. godini kada je reč o prihodu, koji je prema pisanju specijalizovanog portala „Rudarska tehnologija“ (Mining Technology) dostigao 43,1 milijardu dolara. Najveća je Glenkor (Glencore) sa 215,1 milijardom prihoda u prošloj godini.

Komentari

Vaš komentar