Rio Tinto: Obezbeđenje u dolini Jadra u skladu sa propisima

Vesti 19. jun 202121:07 26 komentara
Rio Tinto Jadar 1
Rio Tinto

Kompanija Rio Tinto je saopštila da obezbeđenje koje čuva njenu imovinu u dolini Jadra, gde istražuje nalazište jadarita, radi u skladu sa propisima.

Kompanija je reagovala na zahteve udruženja građana da povuče obezbeđenje koje, po njihovim navodima, „patrolira seoskim putevima u dolini Jadra“, kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba.

„Obezbđenje je angažovano da sprovodi aktivnosti u potpunosti u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju koji predviđa kako način obezbeđenja privatne imovine tako i kretanje u određeno vreme između više međusobno razdvojenih mesta/objekata (patroliranje)“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Povezane vesti

Kako je objašnjeno, kretanje ograničenim (malim) brzinama je zahtev kompanije Rio Tinto „kako se ne bi uznemiravali meštani i kako bi se očuvali ionako već dotrajali ili neasfaltirani seoski putevi“.

Kompanija Rio Tinto je istakla da već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

„Protiv Rio Tinta i projekta Jadar mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora. Rezultat te kampanje je i jučerašnji napad na zaposlene Rio Tinta i partnerskih kompanija koji rade na projektu Jadar“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Rio Tinto, kako je ukazano, od meštana dobrovoljno otkupljuje zemljište i objekte.

Prihvaćeno 60 ponuda za otkup kuća u dolini Jadra

„Dobrovoljno podrazumeva da meštani koji žele da prodaju imovinu sami zatraže procenu, pa tek nakon toga dobijaju ponudu. Do početka juna ove godine prihvaćeno je 60 ponuda za otkup kuća u dolini Jadra. Nakon primopredaje tih objekata kompanija obezbeđuje objekte u svom vlasništvu, na šta ima zakonsko i svako drugo pravo“, navela je kompanija koja istražuje nalazište jadarita u okolini Loznice.

Kako tvrde predstavnici Rio Tinta, u jučerašnjim napadima nijedan meštanin doline Jadra koji se protivi projektu nije bio povređen niti je bilo kome od meštana bila potrebna medicinska pomoć.

„Za razliku od toga, zaposleni koji rade na projektu Jadar bili su pregledani zbog nanetih povreda u Urgentnom centru u Loznici, gde im je ukazana pomoć“, navela je kompanija i ponovo osudila sve oblike nasilja i pozvala nadležne organe da u svakoj takvoj situaciji bez izuzetka reaguju.

Upućen je apel da se na temu projekta Jadar vodi dijalog zasnovan isključivo na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na činjenicama.

Komentari (26)

Vidi sve komentare