Rio Tinto SEOS-u: Poštujemo odluku vlade da van snage stavi projekat Jadar

Vesti 10. avg 202216:21 8 komentara
N1

U vezi sa navodima udruženja SEOS da Rio Tinto i Behtel nastavljaju da dalje realizuju Projekat “Jadar”, i ovom prilikom želimo da istaknemo da Rio Tinto poštuje odluku Vlade da stavi van snage akte za realizaciju Projekta „Jadar“, saopšteno je iz Rio Tinta.

„Poslujemo u skladu sa propisima Republike Srbije i sve naše trenutne aktivnosti su nastavak prethodno preuzetih obaveza. Ovo uključuje i završetak interne Studije izvodljivosti, za šta je neophodno da prikupimo sve projektne podatke od relevantnih kompanija, kako bi Studija izvodljivosti bila u skladu sa tehničkim standardima, kao i standardima zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaje se da na izradi Studije izvodljivosti sarađuju sa kompanijom Behtel, sa kojom od 2018. godine imaju zaključen ugovor o upravljanju projektom.

Savez ekoloških organizacija (SEOS) „Znamo da ne damo“ objavio je dokument kojim potkrepljuje svoje tvrdnje o pokušajima da se projekat Jadar nastavi tamo gde je zaustavljen.

Taj savez je saopštio da je kompanija Rio Tinto pokušala da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda i da projekat Jadar nije „ugašen“, niti mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak.

U dokumentaciji koju je objavio SEOS ukazuje na “saradnju kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar”.

Komentari (8)

Vidi sve komentare