Rio Tinto „ujedinio“ opoziciju, Vučić najavio obraćanje „sa svim papirima“

Vesti 02. jun 202119:17 > 19:44128 komentara

Opozicioni pokreti i stranke okupili su se ispred zgrade Predsedništva. Povod je jučerašnji sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima kompanije Rio Tinto. Zbog planova te kompanije da u dolini reke Jadar u okolini Loznice izgradi rudnik za ekploataciju jadarita, već mesecima protestuju građani čitave Mačve. Za predsednika - teme kojima se ekološki pokreti bave su populističke i protivne razvoju zemlje, za članove Vlade one su sredstvo za skupljanje političkih poena, za opoziciju - možda tema ujedinjenja. Za građane su od životne važnosti.

U zgradi Vučić sa Dodikom, ispred zgrade predstavnici opozicije. U jednom trenutku u isto vreme govorili su na istu temu – planovi Rio Tinta, kompanije koja je na noge digla hiljade građana, što na protestima, što na Ekološkom ustanku.

Istini za volju, predsednik nije bio previše pričljiv, obraćanje narodu i na ovu temu, najvio je za petak . Pitanje novinara u vezi sa protestima ekoloških pokreta danas nije želeo da komentariše

„Već ću se u petak obratiti narodu sa svim papirima i pokazati gde je budućnost Srbije, a šta je prošlost Srbije uradila do sada i kako ne smemo da dozvolimo da nam se prošlost vrati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nema popravke kada se unište reke i šume, poručio je jedan od opozicionara i pozivao građane da se suprotstave projektu Rio Tinta, od kog, kako kaže, „korist imaju samo oni koji će doći da raskopavaju Srbiju, a nama će ostaviiti veliku štetu“.

Povezane vesti:

„Ta priča da je ekologija deo nekakve politike, zapravo pokazuje nerazumevanje funkcije koju oni obavljaju, ne shvatajući da njihovo vođenje vlasti u Srbiji podrazumeva odgovornost prema građanima Srbije, a ne samo to da oni zadrže svoje fotelje, da učestvuju u raznoraznim koruptivnim projektima, gde gledaju samo svoj lični ili partijski interes“, rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Jedan drugi opozicionar zaključio je da je sastanak delegacije Rio Tinto sa predsednikom Vučićem, održan u utorak, „dokaz“ da Vučić lično stoji iza dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju.

„Podsetiću vas kako su oni u više navrata govorili da je Rio Tinto došao u vreme bivšega režima. Što je tačno u smislu dozvola za istraživanje rudnih bogatstava Srbije. Ali ugovor sa Rio Tintom za otvaranje rudnika u Srbiji potpisala je ova vlast, a jučerašnjim susretom sa delegacijom Rio Tinta, vidite da ova vlast i dalje gura ovu zloglasnu kompaniju koja je svuda gde je poslovala u svetu ostavila ekološki haos i pustoš“, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Ekologija ne mora uvek da bude suprotna industrijskom razvoju. Potrebne su inovacije, ali, takođe treba voditi računa o onome što je postigla tradicija, kaže Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo i podseća na poruke stručnjaka da je umesto litijuma i lakše i ekološki bezbednije eksploatisati natrijum.

„Zašto idemo na litijum, pa zato što on (Vučić) ima dogovor. Takvi dogovori su zarobili ovu državu. Mi živimo u zarobljenoj državi u kojoj predsednik sebi daje za pravo da govori da je nešto održivo i isplativo, bez da je urađena studija prihvatljivosti, socijalna, ekonomska, ekološka studija. Dragi prijatelju, ti to sve ne možeš da znaš i ja ti odavde poručujem da sve što ti govoriš to je zapravo prejudiciranje rešenja“, kaže Kalmar.

Sudeći po reakcijama, ekologija je ujedinila i građane i struku i opoziciju. Nasuprot sebe imaju vlast i želje investitora, za koje tvrde da su opasne po zdravlje. Prvi sledeći otpor ekološkim pokretima pružiće predsednik, u petak, sve sa papirima.

Komentari

Vaš komentar