Roditelji dece stradale na „zebrama“ će predati peticiju skupštini i ministrima

Vesti 07. feb 202314:08 0 komentara
Pixabay/manfredrichter

Nakon četvrtog po redu protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je 7. decembra prošle godine poginula devojčica Nikolina Janković zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, roditelji smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije pokrenuli su peticiju kojom traže hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika, saopšteno je iz Medija centra u Beogradu.

U saopštenju se navodi da će tokom ove nedelje onlajn peticija „Pravda za Nikolinu“, koju je već potpisalo nekoliko hiljada građana Srbije, biti predata predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću i šefovima svih poslaničkih grupa, kao i ministarki pravde Maji Popović, ministarki za brigu o porodici Dariji Kisić i ministru saobraćaja Goranu Vesiću.

Pročitajte još

U peticiji se, između ostalog, navodi da statistike pokazuju da se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, gledano prema broju stanovnika, Srbija uz Rumuniju i Bugarsku nalazi među najnebezbednijim državama u Evropi, dok istovremeno, pravosudna statistika pokazuje da trend da se za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izriču „paradoksalno blage kazne“.

„Više od 67 odsto svih kazni, koje su izrečene za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, otpada na uslovne presude. Zatim slede novčane kazne, dok se u svega oko deset odsto slučajeva izriču zatvorske kazne. Dosuđene zatvorske kazne uglavnom su blage i često ispod propisanog minimuma“, navodi se u saopštenju.

U peticiji se traži i da „svi počinioci teškog krivičnog dela u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom moraju suđenja čekati u pritvoru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!