Roditeljima dece sa autizmom potrebna je naša pomoć, jer ih nadležni ignorišu

Vesti 21. jul 202222:03 > 22:133 komentara

Udruženje "Svoj svet" osnovano je 4. jula 2018. godine u Novom Sadu, i čine ga roditelji dece sa autizmom, kao i roditelji koji imaju slične probleme sa svojom decom koja imaju razvojne poremećaje iz spektra autizma. Gotovo od samog osnivanja, udruženje pokušava da realizuje projekat Centra za autizam koji ne samo da bi se bavio radom sa decom, već i njihovim zbrinjavanjem posle smrti roditelja. Međutim, kako za N1 kaže zastupnica udruženja "Svoj svet" Dušica Jaćimović, roditelji samo dobijaju lepa obećanja, ali konkretna podrška izostaje. Stoga mole sve one koji su u mogućnosti da im pomognu.

Centar za autizam je, prema rečima Dušice Jaćimović, kompleksan projekat i da bi se njegov značaj razumeo, potrebno je ukazati na probleme sa kojima se suočavaju roditelji dece sa autizmom.

„Problemi počinju u ranom detinjstvu kada vam kažu da nešto nije u redu sa vašim detetom, a tek slede dani kada počinjete iznova i iznova da se šokirate. Zato što lutate. Ako se prvi put suočavate sa autizmom, ne znate o čemu se radi, treba vam vremena i edukacije“, istakla je Jaćimović, gostujući u Danu uživo TV N1.

Zajednički problem većine porodica je to što se deci kasno postavlja dijagnoza, ukazala je sagovornica N1 ističući da autizam nije izlečiv, ali da može da se ublaži radom sa decom od druge do sedme godine.

Objasnila je da su stoga roditelji iz Srbije kontaktirali roditelje iz zemalja regiona gde postoji, kako se pokazalo, dobro rešenje u vidu centara za autizam. Udruženje „Svoj svet“ je zatim napravilo pilot projekat koristeći znanja i iskustva iz drugih zemalja.

„Najveći problem je život naše dece u budućnosti, kada više ne bude bilo roditelja da brinu o njima. To je naša najveća briga i teret. Imamo roditelje koji su samohrani, utoliko je taj teret veći“, istakla je Jaćimović navodeći da idejni projekat prvog centra za autizam u Srbiji predviđe smeštajne kapacitete za 40 korisnika.

„Ako obezbedimo zemljište i sredstva to bi bilo sjajno“, navela je ona, ali i konstatovala da je „najlakše napraviti zgradu“, odnosno da treba razmišljati i o tome da centar bude finansijski održiv.

„Ne želimo da budemo teret državi više nego što se mora. Mi smo formirali već malu ekonomiju, ideja je da sami proizvodimo većinu hrane za potrebu centra. Spremni smo da se edukujemo i uključimo u rad centra, da bi broj zaposlenih bio manji. U tom delu bi nam bila potrebna podrška države kako bismo plaćali ljude koji bi tu radili“, objasnila je gošća Dana uživo.

Jaćimović je kazala i da su roditelji izgubuli mnogo vremena čekajući odgovore nadležnih.

„Samo smo tražili komad zemlje koji bi mogao da nam se proda po nekoj nižoj ceni. Mene je pitao predsednik jedne opštine: ‘Šta mi imamo od toga da se ovde napravi Centar za autizam?’ Sad već više nemamo strpljenja, uglavnom se sve svodi na lepa obećanja“, istakla je.

Podsetila je i da je udruženje u junu održalo donatorsko veče, kada im je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović obećao podršku, ali im se od tada ne javlja.

Jaćimović je stoga pozvala sve ljude koji misle da na bilo koji način mogu da im pomognu, da posete njihov sajt, informišu se o projektu, i kontaktiraju ih.

Komentari

Vaš komentar