RSE: Lajčak ne očekuje brz dogovor o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova

Vesti 09. feb 202117:382 komentara
Miroslav Lajčak
N1

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, je zemljama članicama EU dao do znanja da ne očekuje ubrzo postizanje dogovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

On je prošle nedelje govorio pred ambasadorima EU u Političkom i bezbednosnom komitetu, kako bi podneo izveštaj o svom skoro jednogodišnjem radu.

Prema izvorima Radio Slobodna Evropa, Lajčak je priznao pred ambasadorima da ne može više da govori o vremenskim okvirima za postizanje sporazuma.

„Lajčak je ovo obrazložio nastalom političkom situacijom na Kosovu i potrebom da se formiraju nove institucije, ali i time da će trebati vremena da obe strane objasne građanima kakvi kompromisi su potrebni“, rekao je za RSE jedan izvor koji je učestvovao na sastanku.

Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU 2. aprila 2020. godine, sa načelnim mandatom od godinu dana. On, ali i Žozep Borel, šef evropske diplomatije, čijem potrfelju pripada dijalog Prištine i Beograda, su u nekoliko navrata početkom prošle godine najavljivali postizanje sveobuhvatnog sporazuma u „roku od nekoliko meseci“.

Zemlje članice EU će najverovatnije Lajčaku produžiti mandat, koji mu ističe 31. marta 2021.

EU ohrabrena signalima iz Vašingtona

Na sastanku ambasadora EU i Miroslava Lajčaka bilo je govora i o pristupu nove američke administracije procesu dijaloga.

Američki predsednik Džo Bajden je potvrdio da podržava briselski dijalog, a američki zvaničnici su potvrdili da će nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

Evropski zvaničnici, kako je rečeno RSE, sa olakšanjem su primili poruke iz američke prestonice kojima se potvrđuje da će Brisel voditi dijalog Prištine i Beograda.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je na sastanku naveo da računa na američku pomoć u ovom procesu, kao i da očekuje da više neće biti „sabotaže iz Vašingtona“, kao što je bio slučaj sa prethodnom administracijom.

U toku administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je vođena na dva koloseka – u Briselu i Vašingtonu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa ekipom bivšeg specijalnog američkog izaslanika za dijalog Ričardom Grenelom.

Zastoj u dijalogu od septembra – nastavak nakon kosovskih izbora

Miroslav Lajčak je pred ambasadorima EU takođe potvrdio da bez obzira na uspešnu obnovu dijaloga u julu 2020. godine, proces je zastao u septembru te godine, kada je održana poslednja runda na najvišem političkom nivou.

Podsetimo, na poslednjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji je održan 7. septembra 2020, srpska strana je pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Nakon povratka u Prištinu, kosovska strana više nije bila spremna da nastavi sa raspravom oko ove teme i više nije bilo susreta na najvišem političkom nivou, iako je Lajčak ciljao da se srpski predsednik i kosovski premijer sastaju svake treće nedelje.

U svetlu pada vlade Kosova krajem prošle godine i raspisanim izborima, koji će biti organizovani 14. februara, Miroslav Lajčak je i potvrdio pred ambasadorima da ne namerava da organizuje nikakav susret u kontekstu dijaloga pre nego što Kosovo dobije nove institucije.

Kako su za RSE rekli učesnici sastanka, Mirslav Lajčak planira da nastavi proces odmah nakon formiranja kosovskih institucija, ali je upozorio da se, kako je rekao, radi o nastavku procesa od trenutka gde je dijalog stao, a “nikako od početka, od nule”.

Komentari

Vaš komentar