RSE: Lajčak se sastaje sa Vučićem u Kišinjevu u četvrtak

Vesti 31. maj 202314:23 0 komentara
DIMITRIJE GOLL / Serbia's Presidential press service / AFP

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak putuje u Kišinjev, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u narednim danima će boraviti u Beogradu i Prištini, nezvanično saznaje Radio Slobodna Evropa.

U Kišinjevu se 1. juna održava drugi samit Evropske političke zajednice, koja je osnovana u oktobru 2022. godine u Pragu na incijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Na samitu će učestvovati i Vučić, a Lajčak će otputovati u Kišinjev samo da bi razgovarao sa predsednikom Srbije o poslednjim dešavanjima na severu Kosova, navodi RSE.

Redakcija RSE je tražila potvrdu u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije i za sada nema odgovora.

Lajčak se danas, zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, u Bratislavi sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

U Bratislavi je trebalo da odvojeno na panelima učestvuju i premijer Kurti i Vučić, ali je predsednik Srbije otkazao dolazak zbog situacije na Kosovu.

Kurti je izrazio spremnost da se češće sastaje sa srpskim predsednikom, ali je upozorio da Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

„Imamo dogovor i samo treba da ga primenimo. Predsednik Srbije kaže ‘da’ sporazumu da ga ne bi potpisao i sada se kaje što je rekao ‘da'“, ocenio je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!