RSE: Milioni iz budžeta Srbije za firme na „crnoj listi“ SAD

Vesti 25. jul 202209:17 10 komentara
N1

Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Sankcije američkog ministarstva finansija, koje su u decembru 2021. uvedene protiv 13 građana Kosova srpske nacionalnosti i više od 20 sa njima povezanih firmi označenih da su deo koruptivne mreže, nisu obavezujuće za druge države.

POVEZANE VESTI:

Ipak, firme nakon objavljivanja „crne liste“ Vašingtona nisu dobile poslove od Vlade Kosova, ali zvanični Beograd sarađuje sa njima, tvrdi RSE.

Srbija, koja na Kosovu finansira svoje paralelne institucije – opštine, škole i bolnice, od uvođenja američkih sankcija do jula 2022. dodelila je jednoj od tih firmi više od 20 poslova, vrednih preko 7,5 miliona evra.

Kako navodi RSE, u pitanju je preduzeće „Rad 028“ iz Zvečana na severu Kosova, čiji je vlasnik Radule Stević.

Dok bageri i mašine rade, ime Stevićeve firme nalazi se na tablama gradilišta širom severa Kosova, uz grb Srbije i obrise budućih objekata koji su sada pod građevinskim skelama, poput sedišta Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

Prema navodima RSE, samo u jednom danu Stevićevoj firmi je poveren posao vredan više od četiri miliona evra, izgradnja 10 stambenih zgrada u Severnoj Mitrovici i dve u Zvečanu.

I Stević i njegova preduzeća su pod američkim sankcijama zbog navodne povezanosti sa Zvonkom Veselinovićem, ukazuje RSE.

U tekstu se podseća da su SAD Veselinovića označile kao vođu organizovane kriminalne grupe i jednu od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu, a Milana Radoičića kao njegovog zamenika.

Firme u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, prema dokumentima koji su dostavljeni RSE, nisu ugovarale poslove na Kosovu koji su plaćani iz budžeta Srbije, ni pre ni posle američkih sankcija.

Ipak, milionski poslovi i posle američkih sankcija dodeljeni su im u Srbiji. Pet ugovora za sanaciju lokalnih kolovoza na jugozapadu države dobila je njihova firma „Novi Pazar put“, dok „Betonjerka Aleksinac“ za državnu Elektroprivredu Srbije proizvodi stubove za dalekovode, piše RSE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare