RSE: Nadležni ćute o navodima da se južnokorejski kripto begunac krije u Srbiji

Vesti 13. dec 202209:14 15 komentara
kriptovalute
Pixabay

Nadležne institucije Srbije za sada ćute o slučaju južnokorejskog državljanina Do Kvona, optuženog za 40 milijardi dolara vrednu prevaru u kripto valutama, za koga se veruje da se krije u Srbiji, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Britanski list Fajnenšl tajms je u ponedeljak, pozivajući se na izjave južnokorejskih tužioca, preneo da potraga vlasti Južne Koreje za čovekom koji se suočava sa optužbama za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala seže do Srbije, zbog čega nastoje da ostvare saradnju sa vlastima u Beogradu.

Pročitajte još

Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na upit RSE da li su ih kontaktirali nadležni organi Južne Koreje povodom ovog slučaja i zatražili lociranje, hapšenje ili izručenje njihovog državljanina.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje bi bilo prva adresa u slučaju da se Južna Koreja obratila Srbiji o ovom slučaju.

Ambasada Južne Koreje u Beogradu takođe nije odgovorila na upit RSE da li su se organi te države obratili nadležnim institucijama u Beogradu.

Južna Koreja i Srbija nemaju sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim se reguliše izručenje, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Do Kvon je 2019. bio na Forbsovoj listi 30 najuspešnijih ljudi u Aziji ispod 30 godina starosti. Na sajtu se navodi da je jedan osnivača kompanije Teraform Labs. Kompaniju je osnovao, navodi Forbs, koristeći blokčejn tehnologije „kako bi razvio efikasniji sistem plaćanja“.

„Istoimena kripto valuta sa fiksnom cenom privukla je 40 miliona korisnika kada je lansirana u januaru 2018. godine“, navodi se u kratkoj biografiji Do Kvona na sajtu Forbsa.

Pošto su u maju 2022. njegove dve kripto valute, Terra i Luna, doživele potpuni krah, a vrednost im se spustila skoro do nule i nanela finansijsku štetu investitorima od oko 40 milijardi dolara, vlasti u Seulu su u septembru izdale nalog za njegovo hapšenje.

Nalog je izdat pod optužbom za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala. Kvon se ubrzo po izdavanju naloga za njegovo hapšenje u Južnoj Koreji na zahtev Seula našao na Interpolovoj crvenoj poternici.

Kvon je negirao da je kriv za krah kriptovaluta koje je lansirala njegova kompanija, ali i da beži od pravde.

Nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje, Do Kvon je 17. septembra na Tviteru naveo: „Nisam ‘u begu’ niti bilo šta slično – za bilo koju vladinu agenciju koja je izrazila interesovanje da komunicira, mi smo spremni da u potpunosti sarađujemo i nemamo ništa da krijemo“.

Radio Slobodna Evropa je Kvonu poslao pitanja o navodima preko društvenih mreža, ali do objave teksta odgovori nisu stigli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare