RSE: Šta je Makron rekao o vizama za Kosovo?

Vesti 17. okt 202321:03 7 komentara
TERESA SUAREZ/Pool via REUTERS

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio u Tirani da je Francuska učinila "gest poverenja u vezi s pitanjem viza za Kosovo", prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Pošto su „neki mediji na Kosovu i u Albaniji objavili da je Makron u Tirani izjavio da je Francuska suspendovala odluku o liberalizaciji viza“, RSE prenosi da je Makron rekao: „Želim vrlo jasno da kažem jednu stvar: Učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute jer poštujemo svoju reč. Danas se reč ne drži. Očekujem stvarnu predanost te dve vlade (Kosova i Srbije) da krenu napred nardenih sedmica. To je uslov za mir u celom regionu“.

RSE piše da je međutim „francuska novinska agencija AFP povodom Makronove izjave o vizama za Kosovo u Tirani rekla da je on ‘zapretio Kosovu da će poništiti odluku o vizama’ „.

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo treba da stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

Makron je u Tirani govorio o vizama, povezujući političku situaciju između Kosova i Srbije, piše RSE i prenosi da je on novinarima ;u Tirani rekao da „prati porast napetosti između Kosova i Srbije“ i da je „tražio da obe strane korake za deeskalaciju situacije“.

„Odgovornost (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića je da nedvosmisleno osudi napade od 24. septembra, jer to doprinosi vraćanju mira na granici. A ono što u narednim fazama očekujemo od vlasti s obe strane je jednostavno: reorganizacija izbora u opštinama sa srpskom većinom, učešče Srba u izborima i institucijama, stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti. Očekujem da Vučić pokaže odgovornost, a isto očekujem i od predsednice i premijera Kosova“, rekao je Makron, kako je naveo RSE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare