RSE: Zaposlenima u institucijama Srbije na Kosovu rečeno – da ne mogu na odmor

Vesti 01. jul 202219:44 16 komentara
Shutterstock

Zdravstveni radnici, ali i druge institucije na severu Kosova koje finansira Srbija, ove nedelje su dobile "usmeno upozorenje" da ne mogu da koriste godišnji odmor u narednom periodu i kao razlog za to je "politička situacija", javio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Sagovornik Radija Slobodna Evropa, koji navodi da zbog straha da može ostati bez posla želi da ostane anoniman, rekao je da su svi iznenađeni.

„Na sastanku načelnika odeljenja sa glavnim sestrama bukvalno je rečeno da su godišnji odmori strogo zabranjeni. U slučaju da neko od resornih načelnika odobri svojim zaposlenima (odmor), odmah će biti smenjen“, kazao je drugi sagovornik RSE-a, takođe iz oblasti zdravstva.

Radnici u drugim sektorima takođe su zatražili da ostanu anonimni, a navode da im je rečeno da je takva naredba Ministarstva prosvete Srbije.

„Direktor nam je juče rekao da nema odmora do daljeg i da smo dužni da se javimo na posao, bez obrazloženja. Kako se kaže, ovo je naredba Ministarstva prosvete (Srbije). Nemoćni smo, pomešani smo sa strahom, besom i gorčinom“, rekao je službenik iz obrazovnog sistema.

Još jedan službenik u srpskom sistemu na Kosovu upitao je ko je to naređenje izdao – „da li je država dala; da li je proglašeno vanredno stanje“.

„Ovo nije normalno. Tri godine se nismo nigde pomerili, ali sada smo zaustavljeni. Ko nas sprečava i zašto“, pitao je službenik i dodao da su svi „zgroženi i ljuti“.

„Od kada sam rođen, kroz proteste, barikadama, ratišta… i moja deca imaju pravo na more, na radost, na leto. Ništa me više ne vezuje za ovo Kosovo. Zgadili su mi se“, rekao je.

Vlada Kosova 29. juna uvela je Srbiji recipročne mere vezane za lična dokumenta, kao i odluku o preregistraciji automobila sa gradskim tablicama na Kosovu koju su izdale srpske vlasti – na RKS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare