RTK: Lajčak večeras stiže u Prištinu

Vesti 25. jan 202317:114 komentara
Izvor: N1

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak doputovaće večeras u Prištinu, saznaje RTK.

Dopisnica RTK u Briselu Đeraćina Tuhina je saopštila da je od svojih izvora saznala da će Lajčak ostati u glavnom gradu Kosova, u okviru dinamičnih napora za prihvatanje evropskog predloga osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosi Kosova i Srbije.

On se juče u Briselu sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, gde je razgovarao o dijalogu.

Prethodno se Lajčak susreo s predstavnicima država koje nisu priznale Kosovo s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Albaresom, ministrom spoljnih poslova Slovačke Rastislavom Kačerom, ministrom spoljnih poslova Kipra Joanisom Kasulidesom o čemu je postavio postove na svom tviter nalogu.

Takođe je razgovarao i sa specijalnom izaslanicom Grčke za Zapadni Balkan Sofijom Gramatom o naporima EU na postizanju napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i važnoj ulozi koju Grčka ima u tom regionu.

U međuvremenu, juče, viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole razgovarao je telefonom sa premijerom Aljbinom Kurtijem, od kojeg je zatražio da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Komentari

Vaš komentar