Mediji: Srbija ne pušta kosovske autobuse, na Batrovcima zadržano 300 putnika

Vesti 17. apr 202413:16 179 komentara
N1

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovali su da građani koji putuju ne prolaze teritorijom Srbije, pošto su od prošle noći na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, prenosi RTK.

„Ministarstva preduzimaju neophodne radnje i obaveštavaće javnost o novim detaljima. Mole se svi putnici da pomno prate napetu bezbednosnu situaciju i ne putuju kroz Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Oko 300 putnika sa Kosova od ponoći je na hrvatsko-srpskoj granici, jer autobusima sa kosovskim registarskim oznakama nije dozvoljen ulazak u Srbiju, objavili su prištinski mediji.

„Od 22.30 zarobljeni smo u neutralnoj zoni. Uzeli su nam lična dokumenta i smestili nas u neutralnu zonu, na prelaz sa Hrvatskom. Nema odgovora zašto, niti bilo kakve primedbe. Osim što nam govore da čekamo. Blokirani su samo građani koji imaju kosovsku ličnu kartu. Policija je ušla u autobus i uzela sve naše lične karte. Srpska policija se nije loše ponašala, ali nam poručuju da sačekamo. Bez naređenja iz Beograda ne možemo da donesemo odluku, rekli su nam”, kazao je jedan od putnika za Kohu, prenosi Kossev.

Kako prenosi portal Reporteri.net, od kosovskih putnika koji su zaustavljeni na Batrovcima su oduzeta lična dokumenta. Dodaje se da su putnici koji su dolazili ka Kosovu zaustavljeni i na granici sa Mađarskom.

Prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Hadžoli potvrdio je da je na prelazu Batrovci od ponoći u blokadi više autobusa registarskih oznaka i putnika sa Kosova.

Prema njegovoj oceni, radi se „o osveti i apsurdnoj nervozi prema glasanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosovo u toj organizaciji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare