RTS: U Srbiji 100.000 Rusa i 18.000 Ukrajinaca

Vesti 16. nov 202210:12 5 komentara
Rusija, sankcije, Srbija
N1

Od izbijanja rata u Ukrajini, u Srbiju je izbeglo oko 18.000 Ukrajinaca, a boravak je prijavilo i više od 100.000 Rusa, objavio je RTS.

Povezane vesti

Prema pisanju javnog medijskog servisa, u škole je upisano 600 đaka iz Rusije i Ukrajine.

Navodi se da Rusi i Ukrajinci nisu promenili samo demografsku sliku u Srbiji, već tržište rada i nekretnina.

Cene izdavanja stanova u Beogradu su u poslednja dva meseca skoro utrostručene, a kako Beta saznaje od ruskih državljana, u centru glavnog grada je gotovo nemoguće naći stan čija je mesečna kirija manja od 1.000 evra.

Deca državljana Ukrajine i Rusije ravnopravno pohađaju nastavu, ali imaju različit status u srpskom obrazovnom sistemu. Ukrajinci se tretiraju kao izbeglice, a Rusi kao strani državljani.

U Ministarstvu prosvete za RTS su kazali da u sistem obrazovanja nisu uključeni predavači iz drugih zemalja, pa tako ni iz Rusije i Ukrajine, jer to, navode, nije deo naše obrazovne praske.

„Svesno izazova sa kojim se zaposelni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, Ministarstvo prosvete aktivno podržava škole u kojima se obrazuju ove društvene grupe i to kroz jačanje kapaciteta ustanova, ali i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad s ovim učenicima“, napominju u Ministarstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare