Rudari Resavice u štrajku, druga runda pregovora sa ministarstvom bez rezultata

Vesti 19. dec 202209:35 > 12:00 14 komentara
rudar, rudari, rudnik
Shutterstock/ilustracija

Druga runda pregovora delegacija Štrajkačkog odbora Javnog preduzeća Podzemna eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica i Ministarstva rudarstva i energetike nije dala očekivane rezultate, pa se štrajk zaposlenih u devet rudnika nastavlja, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković.

Predstavnici Štrajkačkog odbora razgovarali su sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i predstavnicima Ministarstva finansija.

Povezane vesti

Milenković je nakon današnjeg sastanka u Vladi Srbije rekao da su pregovori bili korektni, ali da nije postignut kompromis.

„Postignut je napredak u razgovorima oko visine povećanja zarade i nadoknade za topli obrok, ali je sporna dinamika koju su predložili. Zbog toga se iz Beograda vraćamo bez dogovora i nastavljamo štrajk koji je jutros počeo u svih devet rudnika u okviru JP Resavica“, istakao je Milenković.

On je dodao da će rudari nastaviti štrajk do ispunjenja svih zahteva.

Štrajk rudara odvija se u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine.

JP Resavica ima 3.600 zaposlenih čije su prosečne plate 65.000 dinara, a rudari smatraju da su njihove plate neprimereno male za težak, odgovoran i važan posao koji obavljaju.

Rudari zahtevaju povećanje cene radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku Soko, koji ne radi od od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća.

Sindikat Sloga: Puna podrška rudarima Resavice

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, u duhu radničke i sindikalne solidarnosti, pružaju punu podršku Štrajkačkom odboru Sindikata radnika JP PEU Resavica i rudarima svih devet jama Preduzeća za eksploataciju uglja Resavica, koji su najavili da će od danas krenuti u potpunu obustavu rada uz poštovanje minimuma procesa rada, saopšteno je.

„Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike da odmah prihvati sve opravdane zahteve rudara, poveća im zarade, kako Srbija ne bi usred zime ostala bez struje iz sopstvenih izvora. Pozivamo i sve sindikate i celokupnu javnost u Srbiji na solidarnost sa rudarima i podršku“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Taj sindikat ukazuje da se godinama unazad, a sada i ubrzano nakon potpunog raspada Elektroprivrede Srbije, ubrzava i ozakonjena prinudna eksploatacija srpskih rudara kroz niske plate i loše uslove rada.

„Umesto da se kazne oni koji su lošim upravljanjem uništili EPS, teret nesagledive štete se prebacuje na one koji svakodnevno silaze u jame, ucenjeni ekonomskim motivom za mizerne plate koje su jedva dovoljne za preživljavanje, a ne za život“, ističe „Sloga“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare