Rudnik kod Bosilegrada brine meštane, tvrde: „Oduzimate vodu, uništavate sve“

Jučerašnji sastanak o tome kako rudnik u okolini Bosilegrada utiče na životnu sredinu počeo je porukom poslanika Aleksandra Jovanovića direktoru da će odgovarati za bacanje kamenja na ekipu novinara i aktivista. Nastavljen je uz viku i neslaganja, pa čak i potpuno različite analize kvaliteta vode. Aktivisti iz Bosilegrada tvrde da se o problemima u njihovom mestu ne zna ništa jer su izolovani i daleko od Beograda.

Pročitajte još:

U rudnik u okolini Bosilegrada novinarske ekipe do sada nisu ulazile.

Rudnik Podvirovi je mesto na kom su pre oko mesec dana na novinarsku ekipu i aktiviste letele kamenice.

U toj ekipi bio je i lokalni aktivista Branko Mitov, kome je sada zabranjen ulazak, pa je ostao ispred da objasni kako vidi problem.

„Kad dođu velike kiše, sve to izlazi u potok, posle toga u karamanićku reku… I ide sve u struju“, rekao je Mitov.

U obilazak rudnika vodi nas pomoćnik direktora. Izjave ne daje, ali iza kamere kaže da su strahovi meštana i optužbe aktivista neosnovani, da je ovo savremen, potpuno zatvoren sistem i da sve ostaje u procesu proizvodnje, u koji se ista voda stalno vraća.

U to je uveravao i poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu, koji je na poziv aktivista došao u Bosilegrad.

Organizovan je sastanak sa predsednikom, saradnicima i direktorom rudnika, planirane brojne druge, ali je tema bila samo jedna – uticaj rudnika na životnu sredinu.

„Otimate nam vodu, otimate nam rudu, uništavate nam sve“, požalio se jedan meštanin.

Aktivisti tvrde – naročito vodu.

„Vi svi dobro znate da je vaša voda zatrovana arsenom i nemojte da se pravite blesavi“, rekao je na sastanku Jovanović Ćuta.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev tvrdi da na osnovu podataka koje imaju to nije istina.

„Gospodin Jovanović je diplomirani glumac, a mi nismo. Ja tvrdim na osnovu podataka koje imamo da to nije istina. Njegovo jedan na naše jedan“, rekao je Zaharijev.

Jedan na jedan, Zavod na institut. Jovanović pokazuje istraživanje beogradskog Instituta za hemiju, Zaharijev novosadskog Zavoda za javno zdravlje. Najavljuje da će tražiti još analiza, a Jovanović je tražio da vide sa kojim dozvolama radi rudnik.

„Apsolutno sve dozvole imamo za rad“, kazao je Miodrag Vukajlović, direktor rudnika.

Kasnije su pojasnili da se iskopavanja, odnosno istraživanja ipak rade, ali prerada ne, jer te dozvole nema. U Bosilegradu pitaju još koliko je onih koji čekaju dozvole i da li je tačno da će uz ovaj jedan dobiti još osam rudnika.

Komentari (0)

Vidi sve komentare