Onlajn sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, Rusija tražila uklanjanje zastave

Vesti 13. apr 202116:53 > 20:458 komentara
Shutterstock

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je u utorak raspravu o situaciji na Kosovu, ali se konsultacije održavaju u video formatu i iza zatvorenih vrata.

Onlajn sesija, na kojoj Srbiju predstavlja šef diplomatije Nikola Selaković, počela je zahtevom predstavnika Rusije da predstavnica Prištine ukloni zastavu, navodeći da Kosovo nije priznata država, već teritorija.

Prema rečima ruskog diplomate, osam članica SB UN ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Nismo protiv učešća Kosova na ovoj sesiji, ali da bismo nastavili molim predsedavajuće da promeni pozadinu ili uklanjanje zastave i onda ćemo moći da nastavimo“, dodao je on.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva predočio je da to nije zvaničan sastanak Saveta bezbednosti, na kojem se primenjuju zvanična pravila.

„Prošli put, predstavnik Kosova nam se obraćao sa istom pozadinom, kao i danas i ne vidim razlog da se to traži“, rekao je on, a potom je sastanak zatvoren za javnost.

Selaković: Priština zloupotrebljava sednicu

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković osudio je na početku obraćanja na video sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu isticanje zastave Kosova predstavnice Donike Gervalje.

„Nemam izbora, nego protestujem zbog isticanja simbola takozvane državnosti Kosova“, rekao je Selaković i dodao da Kosovo „zloupotrebljava video sednicu, što je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti UN“.

Selaković je pozvao na preduzimanje neophodnih koraka da bi se sprečile takve zloupotrebe.

Na sednici se razmatra novi šestomesečni izveštaj o radu misije UNMIK, koji obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Gervalja: Što pre Srbija prihvati realnost, pre će ući u svetlu budućnost

Nezavisnost Kosova je gotova stvar i što ranije Srbija prihvati tu realnost, pre će istupiti iz mračne prošlosti u svetlu budućnost, ocenila je ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervalja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja se održava u onlajn formatu.

„Srbija treba da prizna i prihvati svoju prošlost, da plati cenu za zločine i oslobodi se genocidnih namera, a što pre to učini, pre će postati zaista civilizovana evropska zemlja“, predočila je ona.

Gervalja je rekla da kada Srbija prizna svoje zločine, prestane da se meša u poslove Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, imaće potencijal da normalizuje odnose u regionu, a ne da bude „tempirana bomba“.

„Kao susedna zemlja, naš je interes normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali evropskom Srbijom. Naš je interes da imamo otvoren dijalog o prošlosti i, nadamo se, zajedničkoj budućnosti“, kazala je Gervalja.

Obraćajući se ambasadorima država članica SB UN, ona je više puta uporedila „zločine Srbije u devedesetim godinama prošlog veka sa zločinima nacističke Nemačke“, ukazujući da u Vladi Kosova i parlamentu postoje ljudi koji su bili žrtve nasilja koje je sprovodila vlast u Srbiji.

Lideri Srbije, prema njenim rečima, slave ratne zločince, neki od njih čak sede u parlamentu, a odbija se i saradnja sa međunarodnim institucijama koje su formirale UN.

Gervalja je istakla da je Kosovo otvorena, ponosna država, koja se ne plaši nikoga i spremna je za pomirenje, uprkos brojnim užasnim susretima sa Srbijom u prošlosti.

Tanin: Samo iskren dijalog može da dovede do poboljšanja odnosa Beograda i Prištine

Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin je rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.

„Samo smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da pomognu razvijanju odnosa i ostvarivanju obostranog interesa“, rekao je on na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se razmatra izveštaj o radu UNMIK.

Dodao je da je iz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zaključio da su obe strane svesne da će kvalitet njihovih odnosa uticati na njihov evropski put.

„Premijer Kurti je sa mnom podelio prioritete njegove vlade i uverio me da razume stratešku važnost nastavka dijaloga sa Beogradom“, rekao je Tanin.

On je u utorak ujutru razgovarao i sa Vučićem, koji je „podvukao važnost dijaloga za stabilnost i mir“.

Tanin je rekao da je promena tri vlade za manje od godinu i po dana na Kosovu pokazatelj „količine političkih turbulencija“.

Dodao je da je izabrana nova vlada, od koje očekuju da sa velikom odgovornošću radi na teškim temama i posebno pozdravio ulazak više od 30 odsto žena u Parlament i izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Ambasadori pri UN: Pitanje dijaloga Beograda i Prištine ključno za evropsku bezbednost

Ambasadori pri Ujedinjenim nacijama pozdravili su izbor nove vlade na Kosovu i ocenili da je konstruktivan nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključno pitanje za evropsku bezbednost.

Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije pozdravili su veću uključenost žena u kosovske institucije.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils je pohvalio učešće žena u novoj kosovskoj vladi i rekao da će SAD sarađivati sa Aljbinom Kurtijem. Dodao da je do sada postignut napredak u pregovorima Beograda i Prištine za dobrobit građana i da treba sprovesti sve dogovoreno. Misija UNMIK, istakao je, treba uskoro da se privodi kraju.

Zamenik šefa ruske misije pri UN Dmitrij Poljanski je kritikovao nedostatak konstruktivnog pristupa Prištine i dodao da treba da se formira formira Zajednica srpskih opština. On je protiv smanjenja ili ukidanja UNMIK i primanja Kosova u međunarodne organizacije.

Poljanski je osudio napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik misije Francuske je istakao da Kosovo nakon izbora ima stabilne institucije koje je podržao da sprovedu reforme. Francuska i EU podržavaju Kosovo u borbi protiv epidemije koronavirusa, prioritet je dijalog sa Srbije koji je izazov za evropsku bezbednost.

„Uvereni smo da nema drugog puta ni za Srbiju ni Kosovo nego da dođu do konačnog rešenja, a to je uslov za njihovo približavanje EU“, dodao je.

Predstavnik Velike Britanije u UN je uputio „aplauz“ kosovskim institucijama i građanima na uspešno održanim izborima, čiji rezultati predstavljaju „jaku volju naroda“. Pozdravio je veću prisutnost žena u državnim organima i dodao da veliki broj žena u parlamentu treba da bude primer svima u regionu. Velika Britanija, naveo je, podržava i pozdravlja Kurtijevu odlučnost da se suoči sa problemima u vladavini prava.

„Podstičemo Srbiju i Kosovo da nastave konstruktivni dijalog, kako bi došli do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će doneti benefite ljudima u obe zemlje“, rekao je on.

Ambasador Kine u UN Dai Bing je rekao da je pitanje Kosova ključno za mir i stabilnost Balkana i cele Evrope. Pozvao je na poštovanje rezolucije 1244 i saradnju, kako bi dve strane došle do rešenja u dijalogu.

„U ovom procesu teritorijalni integritet i suverenitet treba potpuno da budu poštovani“, rekao je.

Ocenio je da su odnosi Beograda i Prištine sada stabilni, a da je progres već napravljen. Takođe je pozvao na sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Komentari

Vaš komentar