Ruska novinarka proglašena personom non grata na Kosovu

Vesti 07. avg 202211:16 > 13:25 11 komentara
Pixabay/ Leonhard_Niederwimmer

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da je ruska novinarka Darija Aslamova proglašena personom non-grata i da joj je zabranjen ulazak na Kosovo pet godina.

„Kao ministar unutrašnjih poslova, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, proglasio sam Dariju Aslamovu nepoželjnom osobom u Republici Kosovo. Ovom licu je zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo pet godina“, napisao je Svečlja.

Povezane vesti

Prema njemu, svako ko određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizuje Kosovo, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona.

Kosovski ministar je u subotu izjavio da je Aslamova privedena na prelazu sa Srbijom.

Za nju mnoge države navode da se bavi špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe i da je delovala pod maskom novinara.

Aslamova: Nemam nikakve veze sa tajnim službama

Aslamova je jutros iznela detalje za radio program svoje medijske kuće, uz naglasak da je ispitivana pre svega o situaciji u Ukrajini a da je na Kosovo išla da „radi reportažu o manastirima“, prenosi KoSSev.

Telegram stranica „Komsomoljska pravda“ od jutros u više kraćih vesti prenosi izveštaj sa programa svog radija za koji je Aslamova pričala nakon puštanja.

„Bio je to verbalni duel i radili su veoma profesionalno. Bili su veoma strogi u pravilima, bili su ljubazni, a onda su pitali – možda smo te nečim uvredili? Nekoliko sati kasnije mediji su pisali da sam ruski špijun. Rekla sam da treba da kontaktiramo sa nekim, ali nam nije bilo dozvoljeno. Priveli su nas, a nikakve optužbe nisam dobila. Nastaviću da radim, vraćam se u Beograd“, rekla je Darija radiju „Komsomoljska pravda“.

Prethodno je kazala da je noć provela u Raški u koju je sa suprugom nakon puštanja otišla taksijem, te da je nekoliko sati po privođenju u subotu već bila obaveštena da će je i pustiti.

„Nekoliko sati nakon hapšenja, obaveštena sam da ću biti vraćena na granicu i molila sam se da ovo naređenje ne bude poništeno. Vratili su mi lične stvari, bila je to duga procedura deportacije, iako nisu stavili pečat deportacije. A onda noć, bili smo sami na putu. Nismo išli u albanske autobuse, našli smo taksi do grada Raška, našli smo sobu noću. Ali to je bolje od zatvora“, rekla je Aslamova.

Navodi da je cilj njenog dolaska bila reportaža o pravoslavnim manastirima na Kosovu, i da je na put išla sa suprugom, te da je prilikom pokušaja da pređe, tokom pasoške kontrole njen pasoš pokazao „znak opasnosti“.

„Zajedno sa mojim suprugom, on je hrvatski novinar, išli smo da uradimo reportažu o pravoslavnim manastirima na Kosovu. A na granici je moj pasoš reagovao kao ‘znak opasnosti’. Kada su ga provukli kroz kompjuter, videla sam na licu da nešto nije u redu. Zamolili su nas prvo da sačekamo, ali nam nisu dali pasoš, pozvali su nas u sobu gde smo čekali dva sata. Onda je stigao policijski auto i tada smo morali da predamo telefone, rečeno nam je da idemo u Mitrovicu, bićemo saslušani. A onda su počeli da gledaju izbliza. Dok smo stizali u policiju, stvari su postajale ozbiljne. Bilo je jasno da nekoga čekaju – videli smo dvoje mladih ljudi, tipičnih za specijalce“, ispričala je Aslamova.

Ispitivanje je trajalo više sati, potvrdila je. Tvrdi da su joj postavljali pitanja o tome da li je upoznala ruskog ministra spoljnih poslova, zašto je deportovana iz Moldavije i kako je uradila intervju sa Dodonom, da li se srela sa Marin le Pen, da li je radila u Ukrajini.

„Stalno su me pitali za specijalnu operaciju – o tome šta ja mislim. Pitali su ko će pobediti, rekla sam, svakako ruska vojska“, kazala je Aslamova.

Dodala je da je „onda došlo do trenutka kada sam shvatila da stvari ne valjaju“.

„Pitali su nas da li bih želela da uzmem pilule koje sam imala kod sebe. Rekla sam ne. Onda su pitali – možda da kupimo nešto za jelo. A moj muž je pitao – zašto ne možemo da izađemo da jedemo? Rečeno nam je – to će odlučiti Priština, pa – jedite. Kupili su nam sendviče. Ali nisam mogla ni da jedem, bila je strašna vrućina. Saznala sam tek ujutru, da je dan ranije u devet uveče kosovska policija saopštila da je uhapsila ruskog špijuna i sve društvene mreže na Kosovu eksplodirale su od histerije i lajkova. Da me razmene, ili predaju Amerikancima, da bi Amerikanci trgovali, Ili šta treba da se pošalje u Ukrajinu“, priča Aslamova.

Dodala je da su je pitali da li radi za ruske specijalne službe i da je ona rekla da ne radi.

„Imali su ceo dosije o meni. I nakon toga se situacija pogoršala, zabranjeno mi je da ustanem. Sedela sam mnogo sati, počeli su divlji bolovi u leđima. A onda su postavili tipično pitanje, ne da bi čuli odgovor, već da bi proverili reakciju čoveka – da li ja radim za ruske specijalne službe. Rekla sam ne. Ali oni su insistirali – pa, recite mi, iskreno, iskreno, jasno je da radite za ruske specijalne službe, da ste agent. Kažem, slušaj, pa ja sam novinar, sve što se štampa može se naći u novinama. Ja nemam nikakve veze sa tajnim službama“, poručila je ruska novinarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare