Ruska stranka: Ne želimo funkcije u Vladi, na konsultacijama o poslaničkom klubu

Vesti 26. feb 202411:23 > 11:52 11 komentara
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Poslanik manjinske Ruske stranke u Skupštini Srbije Slobodan Nikolić izjavio je, posle današnjih konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove Vlade, da o tome nije ni bilo reči, jer tu partiju ne interesuju visoke funkcije, niti mesta ministara ili državnih sekretara, nego eventaulno nešto što je u vezi s Rusijom.

„Bilo je reči o poslaničkom klubu. Ne bi bilo dobro za stranku da bude samo samostalni poslanik, jer onda ne možemo da učestvujemo u odborima i nemamo određeno vreme za diskusiju“, rekao je Nikolić novinarima posle konsultacija.

Osim njega, u poslaničkom klubu mogao bi da bude Milan Stamatović (Zdrava Srbija), koji mu je to ranije predložio, a ima tri poslanika na listi Srpske napredne stranke, te Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke koji bi možda mogao da im se priključi.

Nikolić je dodao da bi ga zanimalo da eventualno bude na čelu poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom, jer smatra da je to prirodno.

Slobodan Nikolić je istakao da je u razgovoru sa Vučićem podržao njegov stav za neuvođenje sankcija Rusiji, očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, a bilo je reči i o izborima, koji su, prema njegovom mišljenju, bili regularni, „pošteniji nego u Americi“.

„Saglasili smo se oko osnovnih stavova. Nije bilo reči o konstituisanju Vlade“, rekao je Nikolić.

Podsećamo, Vučić se ranije danas sastao i sa predstavnicima liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“.

Predsednik Srbije, inače, posle svakog izbornog ciklusa, na konsultacije poziva predstavnike lista koje su postale parlamentarne, odnosno imaju narodne poslanike.

Skupštinu Srbije čine 250 poslanika, a lista oko vladajuće Srpske napredne stranke je na decembarskim izborima osvojila 129 mandata tako da može i sama da formira vlast.

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ ih je više puta optužila za izbornu krađu i tražila ponavljanje izbora, što je vlast negirala tvrdeći da time traže alibi za izborni poraz.

U utorak nastavak konsultacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će nastaviti konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade, a na sastanke su pozvani predstavnici lista nacionalnih manjina koje predstavljaju Mađare, Hrvate i Bošnjake.

Za 10.30 zakazan je sastanak s predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, a u 11.45 su na redu lista Stranke pravde i pomirenja koju vodi Usame Zukorlić i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koji predvodi Tomislav Žigmanov.

Sastanci se održavaju u kabinetu predsednika na Andrićevom vencu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare