Ruske pretnje antiratnim aktivistima u Srbiji

Vesti 05. avg 202215:2512 komentara
N1/F.R.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal formirao je predmet koji se odnosi na pojedine objave u okviru Telegram grupe 'Z-Orlovi', saopšteno je Radio Slobodnoj Evropi iz tog Tužilaštva.

Ruska ekstremno desničarska grupa ‘Z-Orlovi’, čije je puno ime „Rusko-srpski centar Orlovi“, na društvenoj mreži Telegram napada antiratne aktiviste u Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na meti pretnji je malobrojna ruska dijaspora koja se protivi politici predsednika Rusije Vladimira Putina i aktivisti koji organizuju skupove podrške Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu – pravda je neizbežna. I ta pravda je naša“, samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Pojedini aktivisti, poput Stanislava Suslova koji deset godina živi u Srbiji, prijavili su pretnje policiji i nadležnom Tužilaštvu.

U odgovoru na pitanje RSE povodom ovih prijava, Tužilašto za visokotehnološki kriminal je, uz potvrdu da je predmet formiran, saopštilo da će „o preduzetim radnjama i merama, kao i o donetim odlukama, obavestiti javnost kada se za to steknu zakonom predviđeni uslovi“.

„Rusko-srpski centar Orlovi“ registrovan je 2017. kao „neprofitna organizacija“ sa sedištem u Sankt Peterburgu, a kanal na Telegramu pokrenuli su pet dana posle ruskog napada na Ukrajinu i imaju više od 3.000 pratilaca.

Vođa „Orlova“ je ruski državljanin Aleksandar Lisov, a prema istraživanju RSE, povezani su sa ekstremnim desničarima u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar