Ruski antiratni aktivista tvrdi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju

Vesti 04. nov 202322:29 14 komentara
Goran Srdanov/Nova.rs

Ruskom antiratnom aktivisti Iliji Zernovu nije dozvoljen ulazak u Srbiju radi suđenja u vezi sa napadom na njega od strane desničarskih ekstremista. On je stigao večeras iz Nemačke na aerodrom Nikola Tesla, a suđenje u Beogradu u vezi sa napadom na njega koji se dogodio u januaru 2023. u jednom od beogradskih sudova zakazano je za ponedeljak, 6. novembra.

„Stigao sam i predao pasoš, bili su spremni da ga overe pečatom, ali službenik pasoške kontrole je pogledao monitor računara, sačekao i pozvao kolegu“, rekao je on i naveo da su ga tada poslali u čekaonicu, gde su mu kasnije predati dokumenti kojima mu se zabranjuje ulazak bez navođenja razloga.

Zernov je izjavio da namerava da ostane u čekaonici aerodroma Nikola Tesla sve do početka suđenja.

On je živeo u Srbiji, nakon što je napustio Rusiju.

Bio je proganjan od strane policije u Rusiji zbog antiratnih akcija, a u Srbiji su ga napali ultradesničari kada je prefarbao natpis „smrt Ukrajini“ i pokušao da prefarba grafite ruske jedinice Vagner.

Udarali su me po glavi i povredili mi bubnu opnu. Našao sam advokata i dao izjavu tužilaštvu. U ponedeljak mu je zakazano suđenje, zato sam i došao. Ali nisu me pustili unutra. Dali su mi dokument o odbijanju ulaska, bez navođenja razloga. Pre postupka nisam imao takvih problema.

Zernova je 29. januara u Beogradu napala grupa muškaraca, dok je pokušavao da prebriše grafit mržnje „Smrt Ukrajini“ koji je bio ispisan pored znaka ruske jedinice Vagner.

Nakon podnošenja krivičnih prijava, Zernov je novinarima 13. februara rekao da je među napadačima bio lider proruske ultradesničarske organizacije „Srpska desnica“ Miša Vacić. Vacić je ovo demantovao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare