Ruski državni avion preko Bugarske doleteo u Beograd

Vesti 24. apr 202213:19 > 16:50 213 komentara
Flightradar24/Printscreen

Ruski avion Iljušin-Il-96-300, na specijalnom letu iz Sočija, doleteo je u nedelju ujutru u Beograd preko Bugarske, iako je ta zemlja još u februaru zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za sajt N1 objašnjava da je EU i pored sankcija ostavila mogućnost za letove iz humanitarnih i državnih razloga.

Prema podacima objavljenim na sajtu flightradar24.com, avion je iz Sočija poleteo oko 8 ujutru, a na beogradski aerodrom je sleteo oko 9.30. U odeljku „aviokompanija“ na ovom specijalizovanom sajtu koji prati letove širom sveta navodi se „Rossiya – Special Flight Squadron“, što je oznaka za ruske državne avione.

N1/ printscreen flightaviation24.com

Na sajtu Aerodroma Nikola Tesla, na koji je ruski avion sleteo, nema podataka o ovom letu. S druge strane, ljubitelji avijacije objavili su na Instagramu fotografije aviona na pisti beogradskog aerodroma.

Avion je posle izvesnog vremena odleteo sa aerodroma u Beogradu oko pola dva popodne, prema podacima sajta flightradar24.

Prema podacima dostupnim na internetu, ovakvi letovi su već realizovani od početka rata u Ukrajini kako bi vratili u Rusiju ruske diplomate, koji su proglašavani za persona non grata u državama u kojima su bili na službi.

Na sajtu flightradar24.com vidi se da je isti ovaj avion 17. aprila iz Moskve leteo za Kopenhagen u Danskoj, ali je tada izbegnut prelet preko Skandinavije.

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za N1 objašnjava da su već zabeleženi specijalni letovi koji se tiču prevoza ruskih državnih službenika i diplomatskog osobalja, a koji preleću evropske države i pored zabrane.

On dodaje da je prvim paketom sankcija Evropske unije uvedena zabrana letova za ruske putničke avione, ali je definisano da ruski avioni mogu da preleću evropske zemlje kada su u pitanju humanitarni i državni razlozi.

Inače, baš ovim tipom aviona Iljušin Il-96-300 predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je 2019. u posetu Srbiji. Kako je objavio portal tangosix.rs, u Beograd su tada sletela tri „iljušina“, a zabuna je nastala oko toga u kom se tačno nalazi ruski predsednik.

N1/printscrees flightradar24.com

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare