Rusko MSP: Zorana Mihajlović je očigledno slabo upućena u realnost

Vesti 30. avg 202209:01 41 komentara
Rusija Moskva Ministarrstvo spoljnih poslova
Dimitar DILKOFF / AFP

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je izjavu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke energetike Zorane Mihajlović da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako je Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.

Tokom prošlonedeljne posete ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, Lavrov je istakao da su Moskva i Beograd dosledno privrženi načelima nedeljivosti i jednake bezbednosti svih država “kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini”.

POVEZANE VESTI:

Ministarka Mihajlović ocenila je da Lavrov na taj način zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da takvim ponašanjem, „iako govori o prijateljstvu dve države“, pokazuje suprotno.

U zaštitu ruskog ministra odmah je stao Aleksandar Vulin koji je svojoj koleginici iz Vlade poručio da „Lavrov jeste prijatelj Srbije sigurno mnogo više nego oni koji traže da priznamo lažnu državu Кosovo ili oni koji misle da je naš interes da uvedemo sankcije Rusiji“, a sada je reagovalo i ministarstvo u Moksvi na čijem je Lavrov čelu.

“Ocene i izjave ruskih zvaničnika ne daju nikome povoda i prava da nam zamera insinuacije, pokušaje ‘zloupotrebe’ tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa sa Srbijom koji su neizostavno izgrađeni na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumevanju”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo dalje sugeriše da je “očigledno Mihajlović slabo upućena u realnost” odnosa između dve zemlje, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

“Sa Srbijom imamo potpuno međusobno razumevanje o aktualnim temama na međunarodnoj agendi. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uslovima održava uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju”, istakli su iz ruskog ministarstva.

Dodaju da se taj uravnoteženi pristup ogleda u rezervisanom stavu srpskog vodstva prema zapadnim sankcijama.

“Naravno, reč je o suverenom izboru, koji na Zapadu ne mogu da prihvate i, za razliku od nas, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbe”, zaključuje se u saopštenju.