Ružić: Deca ne stoje iza dojava, ovoga nije bilo pre rusko-ukrajinskog sukoba

Vesti 18. maj 202218:36 komentara
Freeimages

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će određena nadoknada časova, izgubljenih evakuacijom škola zbog višednevnih lažnih dojava o bombama, biti potrebna, a da je na direktorima škola da odluče po kom modelu će to biti.

„Da li će biti sažimanje gradiva, da li će biti produženje nastave, dodavanje nekog sedmog ili osmog časa ili radna subota, ali osnovni cilj u ovom trenutku je da na regularan način privedemo godinu kraju“, rekao je Ružić u emisiji Pravi ugao na Radio-televiziji Vojvodine.

Povezane vesti

Kazao je da bi bio „najsrećniji čovek na svetu“ ukoliko bi oni koji stoje iza dojava o bombama zaista bili procesuirani i kažnjeni, uz ocenu da te dojave, osim izazivanja opšte opasnosti, predstavljaju i pretnju terorizmom.

On je ocenio je da iza svih dojava stoji politika, ističući da je „dovoljno dugo u politici da ne zna šta bi drugo moglo da bude“, ističući da po njegovom, ali i mišljenju svih relevantnih faktora, deca ne stoje iza dojava.

„Ovo nismo imali kao situaciju pre nego što je došlo do rusko-ukrajinskog sukoba, ovakva situacija sa školama dogodila se, doduše samo jednog dana, u Crnoj Gori, slična situacija se događa i u Mađarskoj i u Turskoj“, naveo je Ružić.

Od ukupno oko 280 škola u Beogradu, Ružić je rekao da je dojava stigla u 186, a da su do sada pregledane 164 škole i objasnio da postupak pregledanja mora da se ponovi ukoliko škola dobije novu dojavu.

„Ekipe su i dalje na terenu, podaci se menjaju iz sata u sat. Najvažnije je da je u svim školama u kojima je obavljen pregled ustanovljeno da nije bilo bombi“, kazao je ministar i istakao da svaka škola ima plan evakuacije i da ne postoji razlog za paniku.

Ružić je naglasio da nije problem organizovati nastavu onlajn ukoliko škola nije pregledana, posebno sa iskustvom od dve i po godine, ali da je problem što se bliži kraj školske godine.

„Za decu je opterećenje da smo mi u 34. radnoj nedelji, da je ostalo nepunih mesec dana do kraja i sada se popravljaju i zaključuju ocene, a zaključivanje i odgovaranje može da se izvede isključivo u školskim objektima“, naveo je on.